Det ble delt ut til sammen 590 000 kroner i stipend til unge talent innen kultur, idrett og gründerskap i Trøndelag og Nordvestlandet. Utdelingen fant sted i SpareBank 1 SMNs hovedkontor i Trondheim lørdag ettermiddag.

Gründerskap var ny kategori av året.

- Det er naturlig at gründerskap kommer inn som en egen kategori i SpareBank 1 SMNs talentstipend. Regionen må bli enda bedre på å skape nye arbeidsplasser. Det er mange unge talent som jobber godt med innovasjon, utvikling og nyskaping, og talentene fortjener å få støtte og oppmerksomhet, sier banksjef Eli Arnstad i en pressemelding.

350 søknader

Dette var 19. gang banken arrangerte prisutdelingen, som tidligere bar navnet Tæl. Banken mottok 350 søknader fordelt på idrett, kultur og den nye kategorien gründerskap. Vinnerne ble kåret etter nøye vurdering av fagjuryer. Juryene ble ledet av Marte Snoroeggen Wivestad (idrett), Åse Juul (kultur) og Anne Karin Sveinall (gründerskap).

Hovedstipendvinnerne i hver kategori mottok 50 000 kroner, mens øvrige vinnere fikk 20 000 kroner.

Prisvinnerne ble invitert på en festmiddag lørdag kveld, men én av hovedprisvinnerne befant seg i Falun.

- Ble småstolt

Skiløperen Emil Iversen ble beste norske utøver på 10-kilometeren med en hederlig 4.-plass. Det var meråkerguttens beste distanserenn hittil i karrieren. Han forteller til Adresseavisen at han hadde hatt en flott lørdag, med både stipend og godt løp i Sverige.

- Jeg må innrømme at jeg ble overrasket da jeg fikk telefonen om at jeg hadde fått stipend. Jeg ble småstolt etter at jeg hadde fått telefonen, sier han på telefon fra Falun.

- Høydesamling

Han forteller at han nesten hadde glemt at han hadde sendt inn søknad til stipendet. Han hadde ingen tro på at noe av pengene skulle tilfalle ham.

- Jeg ble kjempeglad, og det er artig å bli lagt merke til. Kanskje pengene kan brukes til høydesamling til sommeren. Det koster å være idrettsutøver på høyeste nivå, så pengene kommer uansett godt med, sier Iversen.

I morgen er det ny konkurranse i Falun, og 24-åringen har motivasjonen i orden.

- Jeg satte virkelig pris på dette. I morgen er det nye muligheter i sporet og jeg gleder meg til å gå. Dette har vært en sjelden god lørdag for min del, og den vil jeg huske lenge, sier den unge skistjernen.

- Hadde ikke søkt selv

Traktorpikene vant hovedprisen i den nye kategorien for gründerskap. Thrine Bye Heggum og søsteren Ine Bye Rossetnes lager arbeidsdress for gårdsjenter.

- Det var kjempeartig og en stor overraskelse, sier Bye Heggum.

Hun og søsteren deltok på festmiddagen.

- Vi hadde ikke søkt selv, og det var morsomt at noen hadde sendt inn søknad på vegne av oss, sier hun.

Søstrene fra Grong forteller at de har hatt en kjempedag.

- Det har vært foredrag, musikkinnslag og god mat. Dessuten har vi truffet mange av de andre stipendvinnerne. Det gir ny gnist å få en slik ærefull talentpris. Det er stas, sier gründeren.

LES MER (PLUSS): Selger fjøsdresser spesialdesignet for kvinner

Dette er alle stipendvinnerne:

Kultur

Hovedvinner:

Tvillingene Ingrid og Maria W. Ose 50 000 kr

17 år. Fløytister fra Sandane i Sogn og Fjordane. Går på andreåret på musikklinja ved Firda vgs. Ble høsten 2013 tatt opp ved anerkjente Barrat Due og deres talentprogram. Har spilt med Kringkastingsorkesteret (KORK) og på prestisjekonserten Ung hjelper ung.

Øvrige vinnere:

Peder Elias Strandjord 20 000 kr

21 år. Tubaist fra Trondheim. Studerer ved Musikkonservatoriet i København. Har spilt med Bergen Filharmoniske Orkester og Kringkastingsorkesteret (KORK).

Oliver Leonhard Dyb 20 000 kr

21 år. Fiolinist og låtskriver fra Ålesund. Studerer ved Institutt for musikk ved NTNU i Trondheim. Tar sikte på EP-utgivelse våren 2016. Bergen Unge Kammerorkester urfremfører hans første verk til våren. Spiller med Ålesund Symfoniorkester og i bandet Dyb & Dyb.

Merethe Johnsen Mjønes 20 000 kr

24 år. Komponist og låtskriver fra Trondheim. Studerer musikkdesign ved Norges Kreative Høgskole i Trondheim. Har gitt ut singelen Homeless.

Markus Dahlslett 20 000 kr

24 år. Filmprodusent fra Namsos, nå bosatt i Trondheim. Studerer på film- og videoproduksjon ved NTNU i Trondheim. Arbeider for tiden med kortfilmen TRACE.

Karianna Sommerro 20 000 kr

21 år. Sanger og teaterutøver. Studerer musikkteater på tredjeåret på Bårdar International. Har opptrådt på Trøndelag Teater, Opera Trøndelag, Den kulturelle skolesekken, Vårsøghelga og Elden.

Hilde Toresdatter Tangen 20 000 kr

23 år. Sopran fra Trondheim. Studerer klassisk sang og opera ved Universitetet i Stavanger. Undervises av professor Elizabeth Norbegr-Schulz.

Heidi Hagerup Uddu 20 000 kr

27 år. Dirigent fra Trondheim. Studerer ved Sibeliusakademiet i Helsingfors. På utveksling fra Universitetet i Stavanger.

Blueskollektivet v/ Remi André Slotterøy 20 000 kr

Band som synger blues på dialekt. Bandlemmene har alle studert ved tidligere HiNT. Opptrådt på Notodden Bluesfestival og Øyafestivalen. Gir ut album i 2016.

Bjørn Marius Hegge 20 000 kr

28 år. Bassist, komponist og arrangør fra Stjørdal, nå bosatt i Trondheim. Studerer på jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Leder sin egen jazzkvintett Operasjon Hegge.

Idrett

Hovedvinner:

Emil Iversen 50 000 kr

24 år. Langrennsløper fra Meråker. Vinner av verdenscuprenn i tyske Oberstdorf under årets Tour de Ski. Utøver på rekruttlandslaget.

Øvrige vinnere:

Kristina Skjevdal 20 000 kr

17 år. Skiskytter fra Røros. Vant to NM-gull junior samt sjetteplass i seniorklassen i fjor. Deltok på VM Junior i Romania i år.

Julie Myhre 20 000 kr

19 år. Langrennsløper fra Trondheim. Utøver på juniorlandslaget. Vant gull på VM junior i Kazakhstan i fjor.

Johannes Høsflot Klæbo 20 000 kr

18 år. Langrennsløper fra Trondheim. Utøver på juniorlandslaget. Vunnet to gull i NM junior og to bronse i VM junior i Kazakhstan i fjor.

Ingrid Syrstad Engen 20 000 kr

17 år. Fotballspiller fra Melhus. Gikk til A-laget til Trondheims Ørn som 15-åring i 2014. Split 21 landskamper for Norge på juniornivå. Prøvespilte for tyske Wolfsburg i fjor høst.

Helle Sofie Sagøy 20 000 kr

17 år. Badmintonspiller fra Klæbu. Spiller i verdenstoppen i Para badminton. Mottok ærespris av Kronprinsen av Dubai i fjor høst. Siktemålet er Paralympics i 2020.

Emily Rose Norum 20 000 kr

19 år. Friidrettsløper fra Ytterøy i Levanger, nå bosatt i Steinkjer. Tok tre gull i NM og UM i fjor samt femteplass i EM junior. Dette til tross for at hun brakk håndleddet midtveis i sesongen.

Hedda Hynne 20 000 kr

25 år. Friidrettsløper fra Trondheim. Kvalifiserte seg til EM senior i Zürich 2014. Var skadet i fjor. Gjort knallsterkt comeback i vinter med ny norsk rekord på 800 meter innendørs.

Elias Ishoel 20 000 kr

17 år. Snøscootercrosskjører fra Oppdal. Vant både norsk og svensk mesterskap i 2014. Deltar i den amerikanske serien også i år. I fjor ble han nummer to.

Anders Eggan 20 000 kr

18 år. Bokser fra Trondheim. Konkurrerer internasjonalt og med i satsingsgruppe i Norges Bokseforbund med siktemål OL i Tokyo i 2020.

Gründerskap

Hovedprisvinner:

Traktorpikene v/ Thrine Heggum 50 000 kr

Etablert av Thrine Heggum og søsteren Ine Rossetnes i 2014. Har utviklet og er snart i gang med produksjon av arbeidsklær for utendørs yrker, spesialdesignet for kvinner. Holder til i Grong.

Øvrige vinnere:

Norsk Redningsdrone v/ Kristina Brend 20 000 kr

Startet som et tverrfaglig prosjekt ved NTNU i Trondheim. Utvikler en lettvekts mobil GSM basestasjon som håndteres via drone. Holder til i Trondheim.

Dwarfheim v/ Hans-Andreas Sakrihei Kleven 20 000 kr

Utvikler en ny type strategi innen dataspill. Holder til i Trondheim. Mottok Konseptprisen på Norwegian Game Awards i fjor.

Cardiomech v/ Nikolai Hiorth 20 000 kr

Utvikler en kateterbasert metode og et kirurgisk instrument for korrigering av lekkasje i hjerteklaff. Holder til i Trondheim.

Sounds Good v/ Adine Dørum 20 000 kr

Utvikler et lytte- og uttaleverktøy som skreddersyr læringsprosessen av et fremmedspråk til brukeren basert på brukerens morsmål. Holder til i Trondheim.

LES MER (PLUSS): Drømmen er å skape sin egen hverdag

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Tvillingene Ingrid og Maria W. Ose er fløytetalenter, og vant hovedprisen i kategorien kultur. Foto: pkfoto.net
Traktorpikene vant hovedprisen i den nye kategorien for gründerskap. Thrine Bye Heggum og søsteren Ine Bye Rossetnes lager arbeidsdress for gårdsjenter. Foto: pkfoto.net