- Hovedkontoret til Google ligger ni minutter unna vårt «hackerhome». Vi valgte å reise hit fordi vi er avhengige av å samarbeide med flere av de store selskapene for å kunne levere et godt produkt, forklarer daglig leder og medgründer i Gobitech, Kristoffer Lande, på e-post til Adresseavisen.

Her kan du lese alt om Oppdrag gründer

Drahjelp av Northug

I slutten av januar i år dro han sammen med Andreas Øgaard, Morten Stulen, Lars Erik Fagernæs og Kristian Rekstad til gründermekkaet Silicon Valley i California. De fem NTNU-studentene tok permisjon fra studier for å forfølge teknologidrømmen i USA.

Det har med andre ord gått i Formel 1-tempo siden gutta startet den kontroversielle Snapchat-kontoen NTNUSnap i mars i 2015. Den ble etter hvert stengt, men opp av asken steg et gründereventyr.

10. august i fjor lanserte nemlig de fem datateknologistudentene en mobilapp kalt Gobi – en slags Snapchat-konkurrent som lar brukerne dele bilder i forskjellige «stories», eller grupper. Appen ble raskt populær, blant annet fordi en viss langrennsløper ved navn Petter Northug deler bilder fra sin hverdag. I høst ble det kjent at han hadde gått inn på eiersiden i Gobitech, som er selskapet til de fem NTNU-gründerne. Samtidig kom også Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe inn på eiersiden i selskapet.

Bor i et «hackerhome»

Nå er målet å få et godt fotfeste blant amerikanske brukere. Så langt har Gobi 20 000 brukere og omtrent 25 millioner bilder er lastet ned i appen.

- Vi har jobbet mye med videreutvikling av appen i tillegg til å knytte nettverk på diverse arrangement i San Francisco. I Norge er det beste vi kan gjøre å sende en mail, men her kan vi snakke direkte med de personene vi ønsker å få tak i. I tillegg er det et helt annet miljø for startups, forklarer Lande.

De fem NTNU-studentene bor og jobber i et såkalt «hackerhome», som betyr at man bor med andre i samme situasjon. Gobitech deler bolig med en Google-ansatt og et annet oppstartsselskap som heter Foobot. De fikk også nylig ganske store investorer på plass. Huset ligger i Mountain View, som er midt mellom Palo Alto og San Jose, altså midt i Silicon Valley.

Flere av Norges mest suksessrike gründere ble uteksaminert fra gamle NTH i 1991/92. Hva var det med nettopp denne årgangen? (Krever innlogging)

Apple og Airbnb

- Det er flere møterom i huset, så det er bygd for å være tilpasset oppstartsselskap, forklarer Lande.

Å finne inspirasjon og gode gründerhistorier som man kan lære av er ikke spesielt vanskelig. Apple, Google, Airbnb, Uber, Amazon, Yahoo, Oracle og NASA har alle kontorer i området.

- Hva er nøkkelen til suksess i USA?

- Man må prøve å ta flere grupper på en gang. Vi prøver først og fremst å ta over markedet på høyskoler og universiteter i USA, samtidig som vi jobber med å få inn kjente personer som kan bidra med interessant innhold i appen. På lang sikt ønsker vi å få flest mulig av brukerne våre inn i private vennegrupper. Det er noe av det Gobi gjør best, mener Lande.

LES KOMMENTAR (PLUSS): Tullingene som lykkes

Deltar på radioshow

- Hvordan har oppholdet vært så langt?

- Vi har lært veldig mye, og blitt kjent med alt fra utelivsmanagere, til andre entreprenører som har lyktes både to og tre ganger. Det som er utrolig med Silicon Valley er at alle er veldig åpne for å snakke om ideer, og ikke minst lytte til ideer. Det er et felles ønske om at alle skal gjøre det bra, og alle ønsker derfor å gi gode tilbakemeldinger for å bidra til suksess, mener den unge gründeren.

Nylig ble det kjent at investor Petter Kleppan har fått eierandeler i selskapet. Han har selv bodd i California og forsøker å hjelpe guttene så godt han kan med sine kontakter. Han har blant annet sikret et radiointervju.

- I slutten av februar skal vi være med på et radioshow i Hollywood som når ut til mellom 200 000 og 300 000 lyttere, forteller Lande.

Gobitech er en av tolv selskap som sto på lista til konsulentselskapet Impello og teknologinettstedet Trondheimtech. Hvert år kårer de selskap som de tror vil gjøre seg bemerket det neste året (krever innlogging.

Dagbok fra Gobi-gutta

Oppdrag gründer ba NTNU-studentene om å skrive en liten dagbok om hvordan gründerhverdagen er i Silicon Valley:

Torsdag 4. februar

I dag startet vi dagen med en joggetur bort til Google-kontoret. Temperaturen på morgenen ligger rundt 15 grader, perfekt løpetemperatur. Morgenmøtet i dag dreide seg mest om fordeling av ansvarsområder frem mot den store oppdateringen vi jobber med. Tanken er at den skal være ute 20. februar. Vi bestemte oss også for å flytte over alle serverne våre til Amazon, da vi ser at den veksten vi har nå krever bedre skalering av serverne. Resten av dagen gikk stort sett med til programmering og et par diskusjoner rundt funksjonalitet. Vi ble enige om å implementere en reply-funksjon på bilder som vi har snakket om lenge.

Ringenes herre-humor på parkeringsplassen til Google. Foto: GOBITECH

På kvelden hadde vi en BBQ der alle fra de andre «hackerhusene» ble invitert. Dette arrangeres en gang i uken, og da kommer huseieren og kona innom for å lage en stor middag. Brått hadde vi ansatte fra både NVIDIA, Amazon og Google i stuen vår. Gutta fra Amazon hadde mange gode tips når det kom til å sette opp et stabilt server-setup.

Grillfest med flere av naboene som bor i nærliggende hackerhouse. Ansatte i Amazon hadde mange gode råd om servere. Foto: GOBITECH

Fredag 5. februar

Gründerlivet i California viser seg å være noe mer interessant enn i Trondheim, spesielt når Super Bowl 50 arrangeres i San Francisco. I dag var vi på fest hvor både 50 Cent, Justin Bieber og flere NFL-spillere hadde bestemt seg for å dukke opp. Vi så også sjefen for Uber. Det endte ikke der, på kvelden ble vi invitert på en «After hour»-fest der vi blant annet møtte Youtube-stjernen VitalyzdTV som har over 8 millioner følgere.

5. februar fikk de fem kompisene være med på en fest hvor blant annet 50 Cent og Justin Bieber var til stede. Foto: GOBITECH

Lørdag 6. februar

Også i dag viser San Francisco og Super Bowl seg fra sin beste side. Vi hadde planlagt å reise inn til Super Bowl City, der Alicia Keys skulle holde konsert på kvelden. Det gikk ikke så bra. Da vi kom dit klokken 20 hadde dørene vært stengt i fem timer allerede da kapasiteten på 17 000 personer var nådd. Heldigvis traff vi på en trivelig vakt som kunne slippe oss gjennom politisperringene.

Etter konserten dro vi på «Leather & Laces», et veldedighetsarrangement som har fått et rykte på seg for å være den beste Super Bowl-festen. Billettene her kostet fra $500 – $25 000, men vi kom heldigvis inn gratis og fikk både VIP og backstage. Her var det personer som Shaquille O'Neal, Alessandra Ambrosio, Adrian Grenier (fra tv-serien Entourage) og mange flere. Var for øvrig fri bar og gratis sushi hele kvelden, noe som spriter opp en ellers ganske sparsom gründer-tilværelse.

Adrian Grenier som spiller Vince i Entourage dukket også opp på Super Bowl 50-festen. Han står til venstre på bildet. Foto: GOBITECH
Under veledighetsarrangementet «Leather & Laces» ble det servert gratis sushi fra nakne kvinnekropper. Foto: GOBITECH

Søndag 7. februar

Endelig er det Super Bowl. Våknet opp til åtte fly på himmelen som skrev at man måtte huske å kjøpe Doritos til kampen. Sånn er det når man bor 15 minutter unna stadion. Hadde egentlig tenkt oss på stadion for å «tailgate» noe som er veldig vanlig i USA under Super Bowl. Da griller man på parkeringsplassen utenfor og ser kampen på storskjerm. Dette ble avlyst på grunn av terrorfare, men vi hadde heldigvis blitt invitert på en hjemmefest i finansdistriktet i San Francisco. Dette viste seg å være en leilighet til godt over to millioner dollar, med nydelig utsikt over San Francisco.

Ingen Super Bowl uten at det er mye mat involvert. Foto: GOBITECH