- Ja, det er et stort inngrep. Jeg skal ikke la være å si det. Men så kommer balansen mellom klimahensyn og klassisk naturvern. Skal vi ha mer fornybar energi i Norge, må vi enten bygge ut vindkraft eller vannkraft, sier Erna Solberg til Adresseavisen.

- Miljøbevegelsen er opptatt av fornybarhet. Da blir det også noen inngrep. Energien er i naturen. Vi kan ikke ha festtaler uten å være klar over det. Så må vi gjøre noen avveininger innimellom. Vi sa nei til havvind på Siragrunnen på grunn av fiskeriressursene der. Så sier vi ja til Fosen, legger hun til.

Tirsdag kom nyhetene om at vindkraftprosjektet på Fosen blir en realitet. 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker med totalt 278 vindturbiner på Roan, Storheia, Geitfjellet, Harbaksfjellet, Kvenndalsfjellet og Hitra.

- Kan eksportere mer strøm

Utbyggingen begynner allerede i andre kvartal i år. Når alt står ferdig i 2020 skal vindturbinene totalt sett produsere 3,4 terawattimer fornybar energi i året. Det tilsvarer forbruket til cirka 170 000 norske husstander. Motstandere av vindkraftsatsingen har argumentert med at vi allerede har et kraftoverskudd i Norge.

På spørsmål om hvorfor vi da trenger vindkraftutbygging i en slik skala, svarer Erna Solberg følgende:

- For det første kan vi eksportere mer strøm, blant annet via to store kabler til Tyskland og Storbritannia. Samtidig har Midt-Norge vært det området i Norge hvor det har vært mest mangel på strøm. Mer produksjon av fornybar strøm gir også potensial for mer næringsutvikling i det lange løp.

Nettopp økt aktivitet i den norske fastlandsøkonomien er noe av det Solberg trekker frem som en av grunnene til at hun gleder seg over vindkraftinvesteringen.

LES KOMMENTAREN: Seks grunner til at vindkraft er en dårlig idéLES KOMMENTAREN: - Er det lov å være festbrems?

- I forrige uke var jeg veldig glad for nyheten om at Hydro skal bygge pilotanlegg for en ny aluminiumsfabrikk på Karmøy. Men investeringen på Fosen er dobbelt så stor. Det er veldig viktig i dagens situasjon, og veldig viktig for anleggsbransjen og den generelle aktiviteten på kort sikt. Samtidig får vindkraftsatsingen i Norge en helt annen fart enn den har hatt så langt, sier Solberg.

- Ser på dette som lønnsomt

Lønnsomheten i vindkraftutbyggingen på Fosen har imidlertid vært omdiskutert. En konsesjon til utbyggingen ble gitt allerede i 2013, men prosjektet ble skrinlagt på grunn av manglende lønnsomhet i fjor sommer. Nå har partene i utbyggingen, som er Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power, skiftet mening (se egen sak).

GRAFIKK: Her er alt du trenger å vite om vindkraft

Erna Solberg sier dette om lønnsomheten:

- Det er opp til de som investerer å gjøre den beregningen. Men det bidrar nok til lønnsomheten at vi har justert avskrivningsregler og det grønne sertifikatmarkedet. Vi styrket også egenkapitalen i Statkraft før jul i 2014. Men så skal man heller ikke overdrive betydningen av dette, fordi det er lønnsomhet som må ligge i bånn.

Utbyggingspartneren Nordic Wind Power er et europeisk investorkonsortium, etablert av Credit Suisse og støttet av det sveitsiske kraftselskapet BKW. Selskapet har en andel på 40 prosent i utbyggingen på Fosen. På spørsmål om hva det betyr at det er attraktivt for europeisk storkapital å investere i Trøndelag, svarer statsministeren følgende:

- De ser på dette som lønnsomt, og gir med det en vurdering av energimarkedet her.