- Vi har den egenkapitalen vi trenger for å drive banken på en god måte. Men planen er å fortsette å øke våre markedsandeler. Da må vi ha tilførsel av kapital. Pengene skal brukes til å skaffe oss flere personkunder, sier banksjef Ragnar Torland i Melhus Sparebank i en pressemelding.

Banken har i lang tid antallet kunder, og utlånet har vokst med rundt ti prosent i året over en tiårsperiode. Men fra april i fjor har veksten tiltatt, og utlånet til personkunder er 13 prosent på årsbasis. Til sammenligning er veksten i utlånet ellers i markedet på rundt seks prosent.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge?Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Skal hente 80 mill.

Melhus Sparebank tar sikte på å hente inn rundt 80 millioner i ny kapital, og det skal skje i to runder. Først gjøres en rettet emisjon (egenkapitalbevis-utvidelse) hvor de største eierne får tilbud om å tegne seg for om lag 40 millioner kroner. Deretter vil øvrige eiere tilbys å skyte inn samme beløp via kjøp av egenkapitalbevis.

Kursen vil ligge i prisområdet 100 til 110 kroner per egenkapitalbevis. Laveste beløp eierne kan kjøpe for i den rettede emisjonen blir én million kroner. Bestillingsperioden i den rettede emisjonen vil begynne umiddelbart, ifølge børsmeldingen, og det er ventet at den blir avsluttet torsdag 10. mars klokka 16.30. Melhus Sparebank forbeholder seg retten til å forkorte, forlenge eller avslutte bestillingsperioden.

35 % avkastning

Melhusbanken hentet også inn penger i 2013. Torland tror ikke de som ble med angrer.

- De som ble med oss på emisjonen i 2013 har hatt 35 prosent avkastning på drøyt to år. Dette har gitt våre eiere en meget god avkastning, sier Torland i pressemeldingen.

Ifølge den har Melhus Sparebank alltid vært blant bankene som har gitt best utbytte, og styret har foreslått at utbyttet for 2015, som skal betales ut i år, settes til 8 kroner 50 øre per egenkapitalbevis.

- Vi har en svært stabil børskurs og leverer en god og trygg avkastning, sier Torland i meldingen.

Kjøpte megler

Melhus Sparebank kjøpte seg i januar opp til en eierandel på 51 prosent i Heimdal Eiendomsmegling. Fra før eide banken 20 prosent. Torland sa da oppkjøpet ble kjent, at banken ønsket å sikre seg kontroll over Heimdal Eiendomsmegling for å fortsette veksten på boliglån.

Foruten i Melhus, har Melhus Sparebank kontorer i Trondheim på Heimdal og på Solsiden. Banken er med i Eika-alliansen av sparebanker, og er en lokalbank for personkunder og små og mellomstore bedrifter i Melhus og Trondheim.

De samlede utlånet til Melhusbanken er på 7,9 milliarder kroner, og den har en ren kjernekapitalandel på 15,2 prosent. Det er 55 årsverk i banken.

Swedbank Norge er tilrettelegger av emisjonen og Advokatfirmaet Selmer DA er juridisk rådgiver.