- Vi ønsker å melde oss av konkurransen om å vinne kunder på at vi strekker strikken lengst, sier kredittsjef Endre Jo Reite Sparebank 1 SMN.

Det stadig synkende rentenivået og flere år med sterk boligprisvekst, har gjort at mange har høy boliggjeld. Sparebank 1 SMN innfører nå et tak på at varige boliglån ikke kan overstige 5,5 ganger bruttoinntekten til husholdningen.

Ifølge Reite er sparebanken først i Norge med gjeldstak for personkunder.

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

- I dag er det ingen som opererer med absolutte grenser. Det brukes individuelle vurderinger. De fleste lånekundene har en gjeldsgrad under tre, men det er et press for å strekke seg lenger og lenger for å gi størst mulig lån. Med så lav rente som det er nå, er det mulig å få regnestykket til å gå opp. Men å sette noen i en varig situasjon med over 5,5 ganger bruttoinntekten i gjeld, er i de fleste tilfeller feilvurdering av en bank, sier Reite.

- Bytter for å få mer i lån

Det svenske Finanstilsynet, Finansinspektionen, har foreslått å innføre et gjeldstak. Flere svenske banker har allerede innført gjeldstak på mellom 5 og 6,5 ganger bruttoinntekten. I Irland og Storbritannia er slike begrensninger nylig innført.

Reite forteller at 19 prosent av kundene som byttet fra Sparebank 1 SMN i fjor, byttet fordi de ikke fikk mer i lån.

- Vi ser at det er mange kunder vi sier nei til som får lån i andre banker, og som bytter bank. Noen har kanskje gått fra en konkurranse om pris til en konkurranse om å få så stort lån som du vil, sier Reite.

Høye inntekter

Han forteller at de individuelle vurderingene også tidligere har vært strengere når kunder søker om lån som overstiger fire ganger bruttoinntekten.

- De som har veldig høy personinntekt har høyest gjeld. Nyetablerte kan også ha 4 til 4,5 ganger bruttoinntekten i gjeld i en kortsiktig fase, fordi de nettopp har fått ny jobb eller er i sluttfasen av en utdanning, sier Reite.

Han viser til at med lave avdrag, lave fastrenter og lavt anslag på forbruk får man til hypotetiske regnestykker som viser at det går greit med både seks og sju ganger bruttoinntekt i gjeld for de med høy inntekt. Lånekalkulatorene på nettet kan ufarliggjøre det å ha ekstremt høy boliggjeld.

- Ikke bankene som taper

Regnestykkene tar ikke inn over seg risikoen for inntektsbortfall, renteøkning eller at svært få lever så nøkternt som forbruket beregnes i bankenes modeller.

- Med så lav rente og prisøkningen som har vært på boliger så er det ikke bankene som taper, men kundene som kan komme i en vanskelig situasjon hvis de mister jobben eller om det er lagt inn et urealistisk lavt forbruk. Det er særlig de i høyinntektssegmentet som kan bli fartsblinde, fordi de har hatt en bra lønnsutvikling og har fått frigjort mye kjøpekraft gjennom rentefallet de sist årene. De som har gjeld som er 5,5 ganger inntekten bør heller nedbetale mer i avdrag, sier Reite.

Unntak for mellomfinansiering

Sparebank 1 SMN gjør unntak fra kravet om maks belåning på 5,5 ganger bruttoinntekten for i midlertidige situasjoner som mellomfinansiering eller perioder med lavere inntekt på grunn av permisjoner eller studier.

I fjor sommer ble full avdragsfrihet på boliglån avskaffet, og bankkundene må betale minst 2,5 prosent av lånet årlig ved belåning over 70 prosent. Den generelle regelen er at boliglånskunder ikke får låne hele kjøpesummen, men må ha 15 prosent egenkapital.