Ferske tall fra Benchmarking Alliance viser at hotellbelegget i Trondheim i februar var på 58,5 prosent, opp fra 51,4 prosent i samme periode i fjor.

- Dette er en veldig positiv utvikling for byens hoteller, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting som har bearbeidet tallene.

Trondheimstallene inkluderer flyplasshotellene ved Værnes i Stjørdal, noe som betyr at Trondheim står oppført med til sammen 4200 hotellrom i statistikken.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Gikk forbi flere

Veksten fra februar i fjor gjør at Trondheim gikk forbi både Bergen, Gardermoen, Drammen, Molde og Kristiansund på statistikken. Bare Tromsø, Lillehammer, Oslo og Bodø hadde høyere belegg enn Trondheim.

Reiselivsdirektør Stig Hillestad i Visit Trondheim sier at det er veldig gøy at Trondheim er blant byene med best utvikling, og at det var flere konkrete grunner til veksten.

- Arrangementer har hatt stor betydning, og det er særlig to arrangementer som skiller seg ut. I februar var det verdenscup i hopp Granåsen med 16 000 tilskuere, og det var også en svært god dag for byens hoteller. I tillegg bidro også junior-NM i skiskyting til økt etterspørsel, sier Hillestad, som før han ble reiselivsdirektør var hotelldirektør ved Clarion Hotel and Congress på Brattøra.

Hillestad sier også at flere av de store hotellene har vært flinke til å tiltrekke seg store konferanser i slutten av februar, som tradisjonelt har vært en periode hvor det har vært vanskelig å fylle sengene.

- Vi håper at vi skal se noe av den samme tendensen også videre i 2016, for vi vet at i flere av månedene så er det planlagt store arrangementer, sier han.

Økt kapasitet

De siste årene har det vært en kraftig økning i antall hotellrom i Trondheim, med både bygging av nye, store konferansehoteller på Brattøra og Lerkendal og utvidelse av gamle hoteller.

Peter Wiederstrøm sier at hotellprisene i Trondheim fortsatt er lave i norsk storbysammenheng. Den gjennomsnittlige romprisen i februar var på 815 kroner (uten moms), som var en økning fra 796 kroner i samme måned i fjor.

Stig Hillestad sier at det er lys i tunnelen for trondheimshotellene, og at det virker som om kapasitetsøkningen er i ferd med å tas opp i markedet.

- Hotellene med stor kapasitet er flinke til å gå ut av Trondheim og hente inn besøkende. Suksessen hittil i år viser folk kommer til byen på grunn av arrangementer og fordi det skjer noe her, sier han.

Venter Anno-effekt

Hillestad sier at det nå er mange aktører som jobber sammen for at hotellbelegget skal vokse videre.

- Det arbeides på mange fronter, både fra kommunen og andre, med å sette på kortet. Et mulig ski-VM i 2021 er bare ett eksempel på arrangement som kan skape aktivitet i årene fremover, sier Hillestad, og peker i tillegg på utbyggingen av Trondheim Spektrum som kan åpne for flere store arrangementer.

Han tror også tror at innspillingen av tredje sesong av populære NRK-serien «Anno» i Trondheim vil gi hotellene et løft. Innspillingen vil foregå fra august til oktober i år, og deltakerne i serien skal leve som man gjorde i 1537.

- Bare i forbindelse med innspillingsperioden vil det være behov for rundt 1600 gjestedøgn, men det mest spennende er muligheten til å utvikle nye turistkonsepter i Trondheims-regionen for langsiktig verdiskapning. Vi i Visit Trondheim jobber sammen med en rekke aktører om dette, sier han.

Oppover: Reiselivsdirektør Stig Hillestad gleder seg over veksten for hotellene i Trondheim. Foto: Ole-Einar Andersen, Adresseavisen
Flere gjester: Hotellbelegget i Trondheim nærmer seg 60 prosent, men prisene er fortsatt lave sammenlignet med andre storbyer. Foto: Morten Antonsen