De dårlige tidene i oljebransjen gjenspeiles i søkertallene. Ifølge Norsk teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim er det 31 søkere til de 29 plassene innen petroleum. Det er en nedgang fra 420 søkere til 53 plasser, og fra i fjor er det en halvering.

NTNU har imidlertid en kraftig økning i søknader til blant annet kommunikasjonsteknologi og nanoteknologi, der det er 30 prosent flere.

Nedgang for teknologi

Samlet sett er det en nedgang i søkningen til realfag- og teknologistudier på 3,5 prosent fra i fjor, viser tallene som Samordna opptak publiserte tirsdag.

– Søkning til realfagstudier er stabil, men skulle gjerne sett at vi hadde holdt nivået på søkningen til teknologistudiene. Vi trenger et betydelig antall teknologi- og realfagskandidater for å lykkes med den omstillingen og verdiskapningen samfunnet trenger fremover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Flere enn noen gang søker om høyere utdanning. 132.000 søkere utgjør en økning på 3,2 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Kortsiktig tankegang

– Bransjen har ikke vært på banen, sier president Lise Lyngsnes Randeberg i Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) til NTB.

– Tekna har advart oljeindustrien mot å tenke kortsiktig når de nedbemanner. Vi har sagt at næringen står i fare for å skremme bort mange kloke hoder fra å søke til petroleumsstudiene. Vi skal drive med olje og gass i mange år fremover. Det går raskt å rasere fagmiljøer, men tar mange år å bygge opp kompetansen, dersom det ikke utdannes nok kandidater, uttaler hun.

Randeberg sier antall plasser trolig blir redusert fordi det er lite trolig at alle søkerne har grunnkompetansen som skal til for å komme inn.