Det ble brudd i forhandlingene 17. april. Dermed kan det ligge an til busstreik hvis ikke partene blir enige innen midnatt 4. mai.

- Alle selskapene som kjører busstransport i Trondheim er tatt ut i første streikepulje, inkludert flybussen, sier tillitsvalgt i Yrkestrafikkforbundet (YTF) Øystein Husby i en pressemelding. Han kjører selv buss for Tide i byen, og er forberedt på å streike om det er nødvendig.

- Har ikke mulighet til do

Han hevder at motparten, NHO Transport og Spekter, har vist liten forhandlingsvilje. Alle kravene rundt lønn, arbeidsdagen og pensjon tas med inn i mekling.

- Mange steder i Norge har ikke sjåførene en gang mulighet til å gå på toalettet i løpet av en arbeidsdag, sier Husby. Krav for en bedre arbeidsdag er derfor sentralt i meklingen.

90 prosent av alle bussjåfører omfattes av avtalene det skal mekles om. Avtalen omfatter også renholdere, verkstedansatte og Nettbuss-funksjonærer.

Fjerde gang til Riksmegleren

Mekling for bussbransjen vil foregå 3.-4. mai. For fjerde gang siden 2008 havner oppgjøret hos Riksmekleren.

Husby forteller at de ønsker at lønnen er mer på linje med sammenlignbare yrker i industrien.

- I bussbransjeforhandlingene i 2008 ble det avklart i tariffavtalen at bussjåfører skulle ha en lønn mer på linje med industri. Bussjåførene har en hektisk arbeidsdag med mye ansvar, og må lønnes deretter, mener han.

1500 ansatte i streik

Hvis meklinga i bussoppgjøret ikke fører fram, kan i overkant av 1500 ansatte kan bli tatt ut i streik fra arbeidstidens begynnelse 5. mai. Det skriver  Norsk Transportarbeiderforbund på sine nettsider.

Disse bedriftene vil bli tatt ut i streik hvis man ikke kommer frem til en løsning:

Tide Buss AS avd Turbil BergenTide Buss AS avd Turbil HaugesundBoreal Travel AS avd HafrsfjordBoreal Travel AS avd KristiansandNettbuss AS avdeling GardemoenUnibuss Ekspress ASTrønderbilene AS avdeling TrondheimTide Buss AS avdeling MidtnorgeNettbuss AS avd SorgenfriNettbuss Travel AS avd TrondheimDrangedal BilruterNorgesbuss AS (Østlandet)

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.