Seks av Norgesgruppens søndagsåpne butikker er nå midlertidig stengt. Samtidig gjør de bygningsmessige endringer på 11, slik at de er innenfor regelverket, skriver Aftenposten.no.

Det er konklusjonen etter at Norges største dagligvarekjede har fått faglig bistand til å gå gjennom Joker-kjedens søndagsåpne butikker.

Men Rema 1000 har ingen tro på konkurrentens opprydning, og mener at den burde omfattet langt flere butikker (se lenger ned i artikkelen).

Butikkene som midlertidig stenges på søndager er Joker Visperud (Lørenskog), Joker Os (Hordaland), Joker Ogna (Rogaland), Joker Rælingen, Joker Frøysland (Mandal) og Joker Haugesund.

Disse er så langt bygget om: Joker Billingstad, Joker Holmlia, Joker Kirkeveien, Joker Sandaker, Joker Torshov, Joker Glemmen, Joker Torvet Halden, Joker Skarnes, Joker Tinnheia, Joker Haukerød og Joker Brustadbua.

Rema holder søndagsåpent

Dette er Norgesgruppens første skritt i å rydde opp i de søndagsåpne butikkene. De har i denne runden konsentrert seg om Joker-kjeden, som er den som har flest søndagsåpne butikker.

Rema 1000 har i flere måneder saumfart konkurrentenes butikker hver eneste søndag. Med seg har de hatt lasermåler og fotoapparat. Det endte med en massiv politianmeldelse i januar, saker politiet henla uten behandling.

Rema mente de andre kjedene brøt loven om søndagsåpent. Denne loven krever egen inngang, fastmonterte vegger og maksimalt 100 kvadratmeter for å kunne holde åpent på søndager. Rema har ment at konkurrentene tar seg til rette, og når heller ingen sørger for å korrigere de som tar seg tilrette, bestemte Rema seg også for å holde en rekke av sine butikker åpent på søndager.

Utstyrt med sperrebånd har de målt opp 100 kvadratmeter og sperret av resten av butikken. Nå har de rundt 45 søndagsåpne butikker. Før Rema åpnet sine 45 butikker, var det rundt 550 søndagsåpne butikker i Norge.

Aftenposten har selv vært ute på Remas søndagsåpne butikker, der deler av arealet er sperret av med sperrebånd. Bak sperrebåndene står ansatte klare til å ta i mot bestilling, så henter de ansatte varene for kunden.

Frustrasjonen øker

Alle kjedene har gjennom sine arbeidsgiverorganisasjoner bedt om et hastemøte for å oppklare den kaotiske situasjonen som har oppstått. Norgesgruppen sier til Aftenposten at dersom ingen tar tak i situasjonen, frykter de at hele bransjen kommer til å bryte loven.

- Vår holdning er at vi ikke skal bryte loven. Punktum, sier direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt Bård Gultvedt til Aftenposten.

Han melder om at frustrasjonen øker, men at de gjør det de kan fra hovedkontoret for å formidle at alle må holde seg til loven og at de ikke aksepterer lovbrudd.

Norgesgruppen merker også at frustrasjonen øker, og de er bekymret.

- Det er lett å sitte på hovedkontoret på Skøyen og si at vi skal følge loven. Kjøpmenn rundt om i landet føler det Rema gjør som blodig utrettferdig. Våre kjøpmenn taper omsetning og da går det også ut over lønnen deres, sier Gultvedt.

- Kan det føre til at noen av de selvstendige kjøpmennene hos dere også vil velge å bryte loven?

- Det er forståelig å tenke at hvis Rema gjør det uten at det får noen konsekvenser, så vil kjøpmennene hos oss vurdere det. Vi frykter at det vil komme, sier Gultvedt.

- Dobbeltmoralsk

Kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer i Rema 1000 svarer følgende på hva de vil gjøre fremover:

- Ja, vi kommer til å fortsette å tolke lovverket på samme måte som våre konkurrernter i alle år har tolket det, sier Fossum Beyer til Aftenposten.

Hun sier at de ikke har noen tro på at Norgesgruppen har kjøpmennen med seg på opprydningen.

- Vi har sjekket konkurrentenes butikker 24. april og 1. mai og finner urovekkende mange butikker som fremdeles bryter loven, sier kommunikasjonssjefen.

Aftenposten har fått en liste fra Rema 1000 over Norgesgruppen-kontrollerte butikker som Rema mener bryter loven.

- Vi synes det er dobbeltmoralsk å signere på en søndagsplakat som de allerede bryter. Derfor ble ikke vi med på den, sier hun og viser til enigheten mellom Norgesgruppen, Coop, Virke og Handel- og kontor om hvordan søndagsloven skal tolkes.

- Utnytter systemet

Politiker for KrF, Geir Jørgen Bekkevold, sier til Aftenposten at han er skuffet over Rema.

- Jeg har ikke noe i mot at det fortsatt skal være mulig å kjøpe mat på søndager. Når jeg ser at noen butikker gjennomgående bryter dette lovverket, blir jeg utrolig skuffet. Det er greit at man kan ha en agenda om liberalisering av dagens lovverk, men da er ikke dette måten å gjøre det på. Det å bryte loven er ingen god søknad om å få til gode prosesser rundt dette, sier Bekkevold.

Han peker på at Rema utnytter at politiet ikke har hatt ressurser til å følge opp disse sakene.

- Å utnytte dette systemet synes jeg er ganske ufint, sier han.

Samtidig benytter han anledingen til å rose Norgesgruppen og Coop som har gått sammen om en Søndagsplakat de har lovet å følge.

- Som lovgiver har jeg ingen andre forventninger enn det, at de skal forholde seg til de lovene som vedtas her. Derfor er det veldig skuffende at Rema 1000 ikke er med på denne kampanjen, men heller benytter anledningen til å sikre seg markedsandeler ved å bryte loven, sier Bekkevold.