Møtet finner sted i Kulturdepartementet klokken 12 fredag, opplyser departementet til NTB.

Aktørene i dagligvarebransjen mener loven om søndagsåpne butikker er uklar og kan tolkes ulikt. Det har vært stor diskusjon den siste tiden om hvordan reglene er utarbeidet og hvordan de håndheves.

Onsdag skrev Aftenposten at kulturministeren nå vil ha svar fra dagligvarekjedene om hva som skjer med de søndagsåpne butikkene.

Nektet å signere

Fagforbundet Handel og Kontor og hovedorganisasjonen Virke har i fellesskap utarbeidet kjøreregler for å sikre lik praktisering kjedene imellom. Den såkalte «søndagsplakaten» ble lansert 21. april.

Bunnpris, Coop og Norgesgruppen stilte seg bak initiativet, men storaktøren Rema er foreløpig ikke med.

Jan Frode Johansen i Rema Franchise har uttalt til Vårt Land at de heller ikke kommer til å signere avtalen så lenge de mener konkurrentene har søndagsåpne butikker som går utover de 100 lovlige kvadratmeterne.

Sperrebånd

I vinter anmeldte Rema 120 konkurrerende butikker for å drive i strid med forskriftene for søndagshandel, men samtlige anmeldelse ble henlagt.

Rema valgte derfor å ikke benytte seg av Brustadbu-løsningen, men startet isteden en praksis med å sette opp sperrebånd i sine butikker på søndager slik at kundenes tilgjengelige butikkområde lå innenfor de lovlige 100 kvadratmeterne.

Kristelig Folkepartis talsmann Geir J. Bekkevold har reagert på praksisen, og mener det å trekke sperrebånd gjennom deler av et butikkareal er lovbrudd.

– Vi kommer til å bruke sperrebånd på søndagene til kulturministeren kommer på banen og definerer hva spillereglene er, sa Johansen til Vårt Land tidligere i mai.

I etterkant av anmeldelsene har Rema fortsatt arbeidet med å avdekke lovbrudd ved å måle opp konkurrentenes butikker med klaser og målebånd.

Unntak i loven

Rema har også fremmet et forslag for Kulturdepartementet om å utrede helligdagen på nytt og eventuelt åpne for et unntak i loven som gir dagligvarebutikker mulighet til å holde åpent på søndag.

Dagligvarekjeden mener forslaget kan fungere som et kompromiss, siden det ikke ser ut til å være flertall i Stortinget for at alle bransjer kan holde søndagsåpent, ifølge Aftenposten.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet har sagt til avisen at de vil vurdere hvordan saken kan følges opp videre.

Reagerer

Konserntillitsvalg Knut Berg i Coop Norge utfordrer kulturministeren før møtet fredag, skriver VG.

– Vi har reagert sterkt på at kulturministeren ikke går ut og klargjør hvordan loven skal tolkes. Det vil være mange arbeidstakere innen varehandelen som vil bli berørt dersom søndagen blir en handledag, sier han.

Statssekretær Fredriksen (H) sier til avisen til at de krever og vil fortsette å kreve at loven følges.

– Det er fastsatt i loven at den maksimale størrelsen på utsalgssted skal være 100 kvadratmeter salgsflate, sier Fredriksen. Han viser videre til at det i lovens forarbeider er fastslått at et utsalgssted må være et selvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og egen inngang.