I mars antydet prognosene et overskudd på 1700 tonn svinekjøtt i år, men oppdaterte tall viser at det kan bli 3000 tonn for mye koteletter, ribbe, skinke og annet fra grisen, skriver Nationen.

– Det hele er ganske enkelt. Salgsutviklingen på svinekjøtt er lik null, sier organisasjonssjef Gustav Grøholt i Norsvin. Mens økt produksjon er godt nytt i mange bransjer, er overskudd langt fra noen drømmesituasjon for Grøholt.

Noe av forklaringen på den høye produksjonen er rett og slett at bøndene har blitt flinkere, men nå ber Norsvin produsentene om å bremse. Organisasjonen ber produsentene bli med på en dugnad for å redusere overskuddet: 5 prosent færre bedekninger fra midten av mai til midten av juli, samt å redusere slaktevekten med to kilo.

– Vi gjør dette i håp om å få balanse i produksjonen og for ikke å komme i samme situasjon neste år, sier kommunikasjonssjef Karianne Eide Longva i Norsvin. Tilbakemeldingene fra produsentene skal så langt ha vært positive.