- Etter fire ukers streik er det utrolig gledelig at arbedsgiverne har gått med på å innfri kravet om full forhandlingsrett, sier forbundsleder Jørn Eggum i en melding lagt ut på Fellesforbundets nettsider klokken 01.59 natt til lørdag.

Riksmekleren kalte inn til meklingsmøte som skulle finne sted over helgen, etter som fristen på 30 dager var i ferd med å løpe ut. Det ble imidlertid enighet før den tid.

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble etter et forslag fra Riksmekleren enige om en ny avtale, og streiken avsluttes lørdag klokken 12. Arbeidet skal gjenopptas senest ved arbeidstidens begynnelse mandag 23. mai, står det i møteboken begge parter har signert.

Tillegg på 4,85 kroner

Avtalen som ble presentert natt til lørdag innebærer blant annet full innfrielse for kravet om reell lokal forhandlingsrett. Denne retten var en av hovedgrunnene til streiken.

- Vi har under streiken sett uttalelser fra hotelleiere om at dette kravet skulle de aldri si ja til. Men vi fikk det innfridd likevel, og dette er en stor seier, sier Eggum.

I pressemeldingen skriver han at alle som går på minstelønn får 4,85 kroner i tillegg, i tillegg til et lavlønnstillegg på to kroner.

- Det ble dyrt

NHO Reiseliv skriver i en pressemelding at de har strukket seg langt.

- Det har vært svært viktig å finne frem til en løsning som begge parter kan leve med, og det lyktes vi til slutt med. Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert Fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv.

- På tide å tenke fremover

Nå skal avtalen til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier følgende om avtalen:

- Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet. Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover.

Nesten én måned

7163 hotell- og restaurantarbeidere har blitt tatt ut i streik i løpet av nesten fire uker. Fellesforbundet varslet fredag at ytterligere 222 ville bli tatt ut i streik i løpet av neste uke.

Før forhandlingene som førte til at streiken kan avsluttes, hadde det ikke vært formell kontakt mellom partene siden streiken startet den 24. april.

Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet av streiken.

Fellesforbundet ville trappe opp hotell- og restaurantstreiken ytterligere, men kom natt til lørdag til enighet med NHO Reiseliv. Foto: NTB Scanpix