Det norske varslet i mars nye kutt, og kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske opplyser nå til Adresseavisen at 10 til 15 ansatte trolig vil miste jobben.

- Vi jobber med å finne frivillige løsninger for dem som er berørt i form av sluttavtaler, sier Brøske, og sier at størrelsen på sluttavtalene blant annet vil avhenge av ansiennitet og alder.

Han sier at kuttene hovedsakelig skjer innen stabs- og støttefunksjoner. Kontorene i Trondheim og Stavanger blir mest berørt, og i tillegg vil det gjelde stillinger i Oslo.

Færre konsulenter

Selskapet varslet i mars at de ville kutte i administrative stillinger og konsulentbruk, og at de så på alle muligheter for å redusere kostnader. De ansatte fikk da beskjed om at 85 stillinger innen stab og støtte ville bli vurdert.

Brøske sier at de i løpet av året også vil redusere antall innleide konsulenter med mellom 30 og 40. Han sier at mye av reduksjonen allerede er gjennomført, men at selskapet vil oppleve full effekt av kuttene først fra sommeren av.

I fjor mistet 35 fast ansatte jobben i oljeselskapet, mens selskapet kuttet 120 innleide konsulenter.

Trenger nytt prosjekt

Årsaken til innsparingene er den lave oljeprisen, og Brøske sa i forrige uke at selskapets jobb nummer én er å utvikle løsninger som gjør at de kan utvinne olje lønnsomt med en oljepris ned mot 40 dollar per fat.

Prisen på et fat nordsjøolje har i det siste steget til nær 50 dollar, etter å ha nådd en bunn på snaut 28 dollar i slutten av januar. Brøske sier likevel at dette ikke er riktig tidspunkt å gi noen forsikringer til de ansatte.

- Det aller viktigste for oss nå er å få på plass et nytt utbyggingsprosjekt. Ivar Aasen-prosjektet nærmer seg ferdig utbygd. Hvis vi ikke får på plass et nytt prosjekt, så har vi en stor utbyggingsorganisasjon som står uten jobb, sier han.

Det norske markerte i helgen at plattformdekket til Ivar Aasen-feltet straks etter kursen fra verftet i Singapore til Nordsjøen, og produksjonsstart for feltet er planlagt til 1. desember.

- Alltid usikkerhet

Marius Aardal er tillitsvalgt for akademikerorganisasjonen Tekna i Det norske. Han sier at organisasjonens medlemmer har blitt lite berørt i den siste kuttrunden, men at hans generelle oppfatning er at prosessen har foregått på en grei måte.

- Det er alltid krevende med denne typen prosesser, men jeg føler at det i hovedsak har blitt gjort en god jobb. Men dette utløser selvsagt sterke følelser blant dem som er berørt, sier Aardal.

Aardal sier de ansatte håper at det verste nå er over, og at de håper at en stigende oljepris gjør det lettere å sette i gang nye prosjekt.

- Helt trygg vil man aldri føle seg, men jeg tror de fleste føler seg ganske sikre i jobbene. Men så lenge man har oljepriser på dette nivået, så må man omstille, og da vil det alltid være en liten grad av usikkerhet, sier han.

Totalt er det rundt 550 ansatte i oljeselskapet, hvorav drøyt 200 ved hovedkontoret i Trondheim.

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske sier at de må ha på plass et nytt utbyggingsprosjekt. Foto: Morten Antonsen
Marius Aardal er tillitsvalgt for akademikerorganisasjonen Tekna i Det norske. Foto: Morten Antonsen