Rundt klokken 6.30 kom partene ut fra forhandlingslokalet. Riksmekler Nils Dalseide kunne bekrefte at staten hadde kommet til enighet med LO Stat, Unio Stat og YS Stat.

– Jeg er veldig glad for at vi har klart å løse dette uten at det ble konflikt. Og jeg er veldig glad for at vi tre hovedsammenslutningene har klart å bli enig om en felles avtale, sier leder Tone Rønoldtangen i LO Stat til NTB.

– Det jeg ikke er riktig så fornøyd med, er at vi ikke har klart til å få til noe på tjenestepensjon, som vi hadde et krav om forhandling på når vi brøt, legger hun til.

Unio mener de har fått gjennomslag for viktige krav i meklingen med staten.

– Det har vært krevende, men Unio er godt fornøyd med det resultatet vi kom fram til. Vi har fått til en ordning som gjør at vi fremdeles kan forhandle om vår pensjon, og vi har fått til en profil på lønn som tjener våre medlemmer, sier forhandlingsleder i Unio Stat, Petter Aaslestad.

Sentrale vs. lokale forhandlinger

Også YS Stat er tilfreds med resultatet.

– Meklingen har vært god og den har medført at vi har fått et mye bedre resultat for våre medlemmer enn det vi hadde når vi tok brudd, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat.

Fordelingen av potten mellom sentrale og lokale forhandlinger var et stridstema i forhandlingene. I avtalen som nå er inngått, er staten blitt enige med partene om en fordeling av lønnstillegg der 50 prosent gis sentralt og 50 prosent skal fordeles lokalt gjennom forhandlinger i de enkelte etater og virksomheter.

I praksis vil det si at det gis et generelt lønnstillegg til alle på 1,15 prosent med virkning 1. mai, mens resten fordeles lokalt med virkning fra 1. juli.

Til sammen fyller dette rammen fra frontfaget på 2,4 prosents lønnsøkning i år.

– Vi liker moderniseringen av hovedtariffavtalen og at de tillitsvalgte får større ansvar for lønnsdannelsen, sier Arnesen.

Viktig

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) trekker fram betydningen av at avtalen er innenfor frontfaget.

– Det er viktig for å trygge norske arbeidsplasser. Jeg vil også gi honnør til partene som har opptrådt svært ansvarlig og konstruktivt. Her har man gitt og tatt, både fra staten og fra partene, så dette er en avtale som jeg håper står seg, sier han.

– Det er en god balanse mellom det sentrale og det lokale oppgjøret. Det er viktig fra statens side, vi ønsker en modernisering av lønns- og forhandlingssystemet, fortsetter Sanner.

Utvalg

Et partssammensatt utvalg skal se på endringer i forhandlingssystemet i staten innen 1. februar 2017.

– Den lokale pottens andel er større enn vi ønsket oss på forhånd, men vi har kjempet hardt og lenge for at en så stor del som mulig skal fordeles sentralt. Våre tillitsvalgte i staten vil gjøre en god jobb for sine medlemmer i forhandlingene for å oppnå et rettferdig resultat lokalt, sier Rønoldtangen i LO.

Riskmekler Nils Dalseide kom i mål i forhandlingene med staten. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix