Reitangruppen har tjent totalt 3,7 milliarder kroner på sin investering i den svenske dagligvareselskapet Axfood AB skriver Finansavisen. Fra å ha vært oppe i 15,6 prosent eierandel har Odd Reitan og sønnene solgt seg gradvis ned.

Les også: Reitan-familien tar ut 200 millioner i utbytte

Muskler til å konkurrere

Mandag slo de til på et salg av 14 millioner aksjer for 138 svenske kroner per aksje, ifølge en pressemelding. Det betyr 1,9 milliarder norske kroner i det Odd Reitan selv har beskrevet som «krigskassen».

- Vi selger oss ut fordi vi vil rendyrke det vi er best på og for å ruste opp  krigskassa, skaffe seg enda mer muskler. For konkurrentene våre er veldig bra, men vi er ende bedre, sa Odd  Reitan da han la frem 2015-resultatet på Lade Gaard i mars.

I 2015 fikk Reitangruppen godt betalt for sitt eierskap i det svenske dagligvareselskapet Axfood AB med et utbytte på 123 millioner svenske kroner. Nå kommer enda en solid slump penger inn på kontoen.

- Umiddelbart skal pengene gå til å nedbetale gjeld og øke fleksibiliteten vår, sier finansdirektør Kristin Genton i Reitangruppen til Adresseavisen.

Les også: Rekordresultat for Reitan

Eid siden 2007/2008

Etter salget sitter Reitangruppen igjen med en aksjepost på 5,6 prosent i Axfood. Reitan har vært medeier siden 2007/2008.

- Dette har hele veien vært en finansiell investering i en bransje vi kjenner, sier Genton.

Kostpris på aksjene da de ble kjøpt var, ifølge Finansavisen, på 1,7 milliarder kroner. Verdiøkningen og utbytte Reitangruppen sitter igjen med, er etter siste salgt på totalt 3,7 milliarder kroner. Gjenstående aksjepost er i dag verdt rundt 1,65 milliarder.

Med andre ord har Reitangruppen om lag tredoblet investeringen sin i selskapet så langt.

Les også: - Disse tre grepene bør Rema ta for å vinne dagligvarekampen

Vurderer videre

- Vil dere selge dere helt ut?

sagt tidligere at vi gjør en bredere vurdering på vår investering i Axfood

Axfood eier dagligvarekjedene Willys og Hemköp i Sverige, som til sammen har 257 egne butikker. I tillegg har de avtaler med en lang rekke kjøpmannseide dagligvarebutikker.

Selskapet driver også engroshandel gjennom Axfood Närlivs og den egeneide kjeden Axfood Snabbgross. Den største eieren i Axfood er det svenske handelskonsernet Axel Johnson AB, som i Trondheim blant annet eier grossistselskapet Erling Haug AS.

Finansdirektør Kristin Genston i Reitangruppen Foto: Therese Alice Sanne