Sist fredag varslet Norway Royal Salmon (NRS) at Mattilsynet hadde avslått søknaden om å sette ut såkalt triploid laks i Nord-Norge.

Triploid laks er fisk som er sterilisert under trykk.

Selskapets toppsjef Charles Høstlund varslet at de ville klage til Nærings- og fiskeridepartementet, og onsdag formiddag varsler selskapet i en børsmelding at departementet har gitt datterselskapet NRS Finnmark medhold i klagen.

I svaret fra departementet går det frem at NRS klaget mandag 23. mai, mens klagevedtaket er datert 24. mai - dagen etterpå.

Vil sette ut 1,6 millioner smolt

«Nærings- og fiskeridepartementet har behandlet klagen raskt og gitt NRS Finnmark medhold. Vedtaket innebærer at NRS Finnmark kan sette ut som planlagt 1,6 millioner smolt i 2016 på sine 5 grønne konsesjoner», skriver selskapet i børsmeldingen.

Selskapet skriver at departementet ennå ikke har behandlet de likelydende klagene fra datterselskapene Nord Senja Laks AS og Nor Seafood AS.

Selskapet ble i 2014 tildelt ni såkalte grønne konsesjoner hvor de skulle sette ut sterilisert laks. For å gjøre dette til en realitet, måtte selskapet imidlertid ha en dispensasjon fra akvakulturforskriften, som forvaltes av Mattilsynet.

- Ikke behov

På sine nettsider opplyste Mattilsynet at søknadene fra NRS og Nord Senja Laks var begrunnet i å skaffe dokumentasjon på at produksjon av triploid laks er velferdsmessig forsvarlig.

Ifølge Mattilsynet finnes det ikke slik dokumentasjon i dag, og derfor pågår det allerede en rekke forsøk.

- Vår vurdering er at det av fiskevelferdsmessige årsaker ikke er behov for ytterligere utsett utover de pågående forsøkene med produksjon av triploid laks. Vi har vektlagt erfaringer og dokumentasjon fra tidligere produksjon av triploid laks i avslagene, sa Arnt Inge Berget, avdelingssjef for Mattilsynets avdeling Salten, i meldingen.

- Dyrevelferdsmessig forsvarlig

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier i en pressemelding at driftsmåten med triploid fisk kan være viktig for miljøet, og at fiskevelferden vil ivaretas.

- Omgjøringen skjer i første rekke fordi departementet og Mattilsynet har vurdert enkelte rettslige spørsmål ulikt. Både Mattilsynet og departementet er enige om at velferden til den triploide fiske skal ivaretas, og vedtaket innebærer på ingen måte at standarden for hva som er akseptabel fiskevelferd senkes, sier Sandberg.

Ifølge fiskeriministeren er det ut i fra det man vet i dag fullt mulig å holde dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, gitt at de riktige forutsetningene er tilstede.

- Utvikling av driftsmetoder som gjør det mulig å bruke steril fisk vil kunne bety at vi stopper muligheten for en genetisk påvirkning fra oppdrett på villaks dersom fisken rømmer. Dette vil være positivt for våre villfiskbestander, sier Sandberg.

Norway Royal Salmon og konsernsjef Charles Høstlund fikk medhold hos Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Vegard Eggen