- Målet er å ramme arbeidsgiveren, staten. Derfor er ingen i Trøndelag tatt ut i førsteuttaket. Vi har konsentrert oss blant annet om departementene, sier pressekontakt Vetle Daler på vegne av YS Stat.

Tre fagforeninger har siden mandag sittet i megling hos Riksmekleren: LO Stat, YS Stat og Unio som forhandler for sine statsansatte medlemmer. På andre siden av bordet sitter Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Kampen står hovedsakelig om retten til å forhandle pensjon, som regjeringen vil ta ut av tarifforhandlingene, men de statsansatte vil beholde der. Tas pensjon ut av tarifforhandlingene, vil de ansatte miste streikerett på spørsmålet, og arbeidstakerorganisasjonene frykter konsekvenser også for kommunalt ansattes pensjonsordninger.

Frist for meglingen er midnatt natt til torsdag 26. mai. De tre sammenslutningene organiserer rundt 100.000 statsansatte, og varsler at stadig flere medlemmer vil bli tatt ut fortløpende dersom partene ikke kommer til enighet.

Les også: Ansatte i NHO starter fagforening

Politiet kan bli rammet

Blir de ikke enige, går 5440 statsansatte ut i streik. Ikke bare i departementene, men også underliggende etater, Nav, Statens innkrevingssentral, Skattekontorene, politi- og lensmannsetater, befal med flere for LO Stat og YS Stat. I Unio er førsteuttakket i en eventuell streik lagt til flere ulike etater og i tillegg både Nasjonalbiblioteket, flere skattekontorer, politidistrikter, bispedømmer og universitetene blant annet i Oslo, Bergen og Stavanger.

Men uttaket rammer verken NTNU, Trøndelag politidistrikt, Nidaros bispedømme, Skatt Midt eller noen andre etater med ansatte i Trøndelag direkte. Foreløpig.

- Det stemmer at ingen i Trøndelag er tatt ut i første uttak. Det er en plan bak dette, hvordan en eventuell konflikt skal utvikle seg. Mer kan jeg egentlig ikke si, sier Vidar Johnsen, lokallagsleder for Politiets Fellesforbund Trøndelag og lederen for Unios konfliktberedskapsutvalg i Sør-Trøndelag.

- Vi er uansett klar for å streike dersom det skulle bli nødvendig. Når det eventuelt vil skje, kan jeg dessverre ikke si noe om nå, sier han.

Les også: Flymatstreiken på Gardermoen og Flesland over

Trøndelag med senere

Første bøyg er meglingen. Blir det ikke enighet her, blir pulje, altså 5440 statsansatte tatt ut i streik. Streik har som mål å tvinge arbeidsgiverne til å lempe på sine standpunkt. Gjør de ikke det, blir det sannsynligvis snakk om en opptrapping. Først da er det trolig aktuelt at konflikten når Trøndelag og vi kan få streikende politi, universitetsansatte, helsearbeidere og ansatte i skatteetat, bispedommer og andre statsansatte også i Midt-Norge.

- Så det er ikke fordi Trøndelag ikke er viktig nok at dere ikke er med på førsteuttaket?

- Absolutt ikke, sier Johnsen.

Les også. Hotellstreiken er over

Leder i lokal konfliktberedskapsutvalg i Unio, Politiforbundets lokallagsleder Vidar Johnsen. Foto: Vegard Eggen