Veksten i arbeidsledigheten blant unge i samme periode er på under 5 prosent, skriver Senter for seniorpolitikk.

En ny rapport utarbeidet for senteret, viser at dersom personer i alderen 58-62 år reduserer sin deltakelse i arbeidslivet som følge av denne utviklingen, kan dette tilsvare 30.000 tapte årsverk og et verditap for samfunnet på 16 milliarder kroner.

Senter for seniorpolitikk advarer mot å bruke omstilling til å fase seniorene ut av arbeidslivet.

Trenger ny kompetanse

«Norsk arbeidsliv trenger både den kompetansen og den arbeidskraften som seniorene representerer», mener senteret.

– Virksomhetene er best tjent med å la kompetanse stå i sentrum, ikke alder. Arbeidsmotivasjon og arbeidsprestasjon er veldig individuelt, og stort sett uavhengig av alder, sier direktør Kari Østerud.

Ung kompetanse – nå

Runa Kerr i Finans Norge, som representerer bedrifter i norsk finansnæring, sier til NRK at det kan være helt nødvendig å satse på ung arbeidskraft – og at det er mange bedrifter som i dag ivaretar de eldres kompetanse.

– Imidlertid trenger vi ny kompetanse, og den er det ofte yngre arbeidstakere som har, sier Kerr.

– En slik kompetanse tar tid å lære seg, og finansnæringen trenger det nå, svarer hun på spørsmål om hvorfor ikke de eldre kan skaffe seg ny kompetanse.

Dyr løsning

Å fase ut seniorene vil bryte med det politiske målet for pensjonsreformen, som er å sikre at folk står lenger i arbeid, mener Senter for Seniorpolitikk

– Sluttpakker brukes gjerne for å få smidige nedbemanningsprosesser. For seniorer er det ofte vanskeligere enn de tror å få ny jobb etter at de har tatt imot en sluttpakke. En sluttpakke kan for de eldste arbeidstakerne bety at de fases ut av arbeidslivet for tidlig, sier direktør Kari Østerud.