- Nordmenn har en overraskende stor appetitt på pengespill. Folk må gjerne tippe Lotto, men de må huske at de sannsynligvis ikke vil tjene penger på det. Hadde du heller satt penger i aksjefond over flere år ville du hatt en betydelig pengesum, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.

TNS Gallup har utført en undersøkelse for Danske Bank. Her svarer nesten halvparten at de spiller pengespill, som nettspill og tipping. Av dem som spiller bruker halvparten mellom 200 og 500 kroner i måneden, mens én av ti bruker mellom 500 og 1000 kroner. Dette er sjelden godt brukte penger, mener Setsaas.

Fristes av store premier

- Selv om det er lett å la seg friste av store premiepotter, bør du heller prioritere å bruke pengene på en annen måte. Med dagens lave boliglånsrenter bør du heller innbetale litt ekstra på lånet for å bli raskere gjeldfri eller sette av pengene i fond til din fremtidige pensjon, råder Setaas og viser til et eksempel:

- Hvis du betaler inn 1000 kroner ekstra hver måned på et lån på tre millioner kroner med 2,10 prosent nominell rente over 25 års nedbetaling, vil nedbetalingstiden reduseres med 2,5 år. Og dersom du sparer du 1000 kroner i aksjefond over 20 år kan du ende opp med å ha nesten 450 000 kroner oppspart, sier Setsaas.

Likevel er det slik at nordmenn spiller for det tredobbelte av hva vi sparer i fond.

Håper på storgevinst

- Tall fra Lotteri og Stiftelsestilsynet viser at nordmenn spilte for 35,9 milliarder kroner på de regulerte pengespillene i Norge i 2014. Dette er om lag fem milliarder mer enn året før. I tillegg kommer beløpet vi tipper for via utenlandske spillselskap. Statistikk fra Verdipapirfondenes forening viser derimot at nordmenn nettotegnet for 4,3 milliarder kroner i fond og 8,4 milliarder i pensjonsmidler med fondsvalg samme år. I aksjemarkedet har man en forventet avkastning på mellom 3–6 prosent per aksje, mens for tipping er forventet avkastning minus 30 prosent. Da sier det seg selv hva som er det beste alternativet i lengden, sier Setsaas.

Og jo da, Jan Erik Island som leverer ukens Extra-kupong hos Obs-kiosken på City Lade vet jo egentlig dette. Tippe gjør han likevel.

- Litt spenning i hverdagen, det er jo det som gjør at jeg tipper. Og så blir det noen gevinster innimellom også. Det har ikke blitt noen storgevinster da, men jeg vinner av og til. Sånn 40 eller 50 kroner, sier Island som tipper både Lotto, Extra og Vikinglotto. Det blir rundt 400 kroner i tippeutgifter hver måned, og det har det vært siden Lotto startet for 30 år siden.

- Du vet at det kunne vært bedre økonomi i spare 400 kroner i måneden, for eksempel i fond?

- Ja, jeg vet jo det, men det er jo så mye man kunne gjort. Jeg kunne kjøpt mindre mat også. Det er forresten 17 år siden både jeg og fruen sluttet å røyke, vi brukte ganske mye penger på røyk og da vi sluttet satte vi inn den summen på sparekonto isteden og det gjør vi fortsatt. Det er feriepengene våre.

Håper på storgevinst

Victoria Nyhus Terjesen er formuesforvalter for Odin fond og mener derimot Island burde brukt 400 kroner på en smartere måte.

- Vårt eldste fond går tilbake til 1990. Hadde tipperen satt inn 400 kroner i fondet som månedlig spareavtale, så hadde han i dag hatt nærmere 900 000 kroner. Hadde han valgt å spare 1000 kroner i måneden fra 1990 og frem til i dag hadde han hatt 2,2 millioner kroner. Det vi bruker som eksempel er dette: Dersom du spiller Lotto for 2500 kroner i måneden i 20 år, så har du et garantert tap på 600.000 kroner. Du har cirka én prosent sannsynlighet for en 7-rekke i løpet av 20 år, sier Nyhus Terjesen.

Margrethe Vika, kommunikasjonsleder hos Skagen fondene, kan også vise en kurve som går stadig oppover dersom penger spares i fond.

- I Lotto er det 5 379 616 ulike kombinasjoner av sju tall, og alle sammen er like sannsynlige. Sjansen for å få sju rette er dermed 1 delt på 5 379 616. I tillegg premieres fire til seks rette pluss tilleggstall, slik at sjansen for å få en eller annen gevinst er 1 delt på 138. Dermed får det store flertallet ingenting, heter det i et blogginnlegg fra Skagen fondene.

Dette er derimot hva Norsk Tipping selv sier om vinnersannsynligheten på hjemmesiden til Lotto:

- I teorien kan man si at det er bortimot umulig å få sju rette, men på den annen side er det i gjennomsnitt fire personer som opplever dette hver eneste lørdag.

Og det er akkurat den opplevelsen tipper Jan Erik Island håper på.

- Ja, jeg lever jo i håpet om å få storgevinsten da. Det er tross alt noen som vinner hver uke, sier Island med et smil.