- Det er uheldig at motparten forsøker å gjøre om en interessetvist til en rettstvist. Dette er en arbeidskonflikt som bør løses på arbeidsplassen. Vi har ikke ønske om å være for retten.

Det sier LO-advokat Rune Lium som bistår Midt-Norsk Transportarbeiderforening i saken.

To ansatte ved Den Norske Isbilen på Stjørdal er i sin sjette uke i streik for å få tariffavtale, hvor lønns- og arbeidsforholdene er dekket av grossistoverenskomsten.

Les også: Fortsetter å blokkere utkjøring av Isbilen

To blokader så langt

Ved to tilfeller har de streikende, med støtte fra sin fagorganisasjon, blokkert isbilens utkjøring ved å sperre med privatbiler. Mandag 13. juni møtes partene i Sør-Trøndelag tingrett hvor retten skal ta stilling til om blokaden er et lovlig virkemiddel i konflikten, eller ikke.

Fagorganisasjonen gikk til blokade fordi de mener Den Norske Isbilen driver streikebryteri, ved at de lar andre kjøre rutene de to streikende vanligvis kjører. Bedriften mener de har rett til å sette andre ansatte til å kjøre ruten.

- Bemanningen er redusert hos bedriften og tatt ned tilsvarende det antall ansatte som streiker, sier advokat Marianne Kartum som representerer bedriften.

- Den Norske Isbilen er uenig i at det foregår streikebryteri. Derfor har vi begjært midlertidig forføyning overfor Midtnorsk Transportarbeiderforening for å få dem til å forholde seg til de spilleregler som gjelder i en arbeidskonflikt, sier hun.

- I sin rett

Rune Lium mener de streikende har all rett til å blokkere utkjøring av salgsbilen de streikende vanligvis bemanner.

- Blokaden er et lovlig ledd av en lovlig streik. Hvis man ikke kan sperre en bedrift for arbeidskraft vil ikke streiken ha noen effekt, sier Lium og viser til følgende lovbestemmelse i andre ledd av arbeidstvistlovens paragraf 1, bokstav f: «Som ledd i en streik regnes også når vedkommende bedrift søkes sperret for arbeidskraft.»

Les også: Blokkerte Isbilen i Stjørdal

Fastlåst

Det har vært dialog og møte mellom partene senest forrige uke. Men fortsatt anser Midtnorsk Transportarbeiderforening konflikten som låst.

- Situasjonen er rimelig fastlåst, sier politisk leder i foreningen, Johnny Slettvoll.

- Ser du lys i enden av denne tunnelen?

- Det må i tilfellet være et stearinlys. Bedriften sier de ikke vil ha tariffavtale og det er det de to ansatte streiker for, sier han.

De to streikende ved Den Norske Isbilen, Petras Glebus (til venstre) og Svein Vegar Mogseth, vil ha tariffavtale dekket av grossistoverenskomsten mellom Norsk Transportarbeiderforbund og arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Foto: jens petter søraa