- Det er helt nytt, så det er vanskelig å si nøyaktig hvordan dette vil slå ut, men jeg tror ikke det er negativt. Snarere tvert imot, sier Per Koen Kolstad, regionsjef i Nito Midt-Norge.

De organiserer flere av ingeniørene i Det Norske, og tror ikke fusjonen mellom Det norske og BP Norge, med flytting av hovedkvarter til Fornebu, vil skade ingeniørmiljøet i Trondheim.

- Jeg tror dette blir en slagkraftig enhet. Statoil har lenge vært veldig enerådende på norsk sokkel, og de vil også ha godt av konkurransen. I tillegg ligger det noen føringer i konsesjonene de har, så de skal få problemer med å gjøre større endringer i forbindelse med drift, fortsetter Kolstad.

Sjokk

Han tror en større enhet med flere oppdrag, plattformer og produksjonsenheter vil være utelukkende positivt.

- Men de ansatte er nok veldig i sjokktilstand nå. Det er nok mye usikkerhet blant dem.

Tillitsvalgt Marius Aardal sier de ansatte i Det norske nå går inn en krevende prosess.

Fredag formiddag møttes de ansatte ved Det norske i Trondheim til allmøte.

- Dette er spennende. Nye muligheter vil åpne seg med det nye selskapet, sier Marius Aardal som er tillitsvalgt for akademikerorganisasjonen Tekna i Det norske.

- Medaljen har en bakside

Likevel er han klar over at ikke alle vil ta imot nyheten med glede.

- Baksiden av medaljen er at når to selskaper slår seg sammen, vil det bli noen dobbeltroller og dette vil gjøre noen overflødige. Nå starter en prosess og denne blir krevende, sier Aardal som i den siste tiden har vært gjennom flere tøffe runder. Lav oljepris har tvunget oljebransjen til nedskjæringer, og det har vært flere runder med sluttpakker ved Det norske.

Erfaringene herfra har vært gode, understreker Aardal.

- Basert på de tidligere prosessene så har vi en god dialog med ledelsen, og jeg føler meg sikker på at vi vil få en grundig og god prosess, sier Aardal.

Krevende tider

Totalt er det rundt 550 ansatte i oljeselskapet, hvorav drøyt 200 ved hovedkontoret i Trondheim.

- Hva synes du om at hovedkontoret flyttes fra Trondheim?

- Jeg tenker at det er synd for Trondheims-kontoret, men samtidig går vi nå inn en prosess og det usikkert hva dette betyr for Det norske i Trondheim.

- Frykter du at det blir mange overtallige i Trondheim?

- Det vil jeg ikke spekulere i, det er for tidlig å si noe om dette.

Aardal er selv i Oslo fredag og har ikke snakket med kollegaer i Trondheim.

- Jeg har ikke snakket med noen ennå, men det er klart at når slike nyheter kommer blir det uro og bekymringer. Det er en naturlig reaksjon. Det er krevende tider i bransjen, og krevende tider for Det norske, sier Aardal.

KOMMENTAR: Snipp, snapp snute, så var oljeeventyret ute

Krevende: Marius Aardal, Tekna-tilitsvalgt ved Det norske, er forberedt på en krevende prosess. Foto: Morten Antonsen