- Vi er stolte over at BP har valgt å bli partner med Aker for å transformere Det norske til et ledende og uavhengig offshore E&P-selskap, sier Akers styreleder, Kjell Inge Røkke, i en pressemelding.

Hovedkontoret skal ligge på Fornebuporten, skriver selskapet i pressemeldingen.

Det betyr at hovedkontoret ikke lenger vil ligge i Trondheim, der Det norske har kontor i dag. Det norske har i dag rundt 530 ansatte. Drøyt 200 av disse jobber i Trondheim.

Holder allmøter fredag

Fredag morgen holdes det felles allmøte der både administrerende direktør i selskapet, Karl Johnny Hersvik, styreleder Øyvind Eriksen og BPs sjef vil informere de ansatte om endringene.

Møtet avholdes på Fornebu, men vil bli holdt som videokonferanse, slik at også kontoret i Trondheim får informasjononen på samme tid som andre ansatte.

Vil se på kontorstrukturen

Fusjonen innebærer at Det norske, der Aker ASA er største eier med 49,99 prosent av aksjene, kjøper opp BPs virksomhet i Norge. De viktigste eierne av Aker BP ASA blir Aker ASA og BP. I det nye selskapet vil Aker eie 40 prosent, BP 30 prosent og de nåværende aksjonærene i Det norske 30 prosent.

Kommunikasjonsdirektør i Det norske, Rolf Jarle Brøske, sier at det ikke foreligger noen planer om å legge ned kontoret i Trondheim på nåværende tidsdpunkt. Han sier imidlertid at det vil være naturlig å se på strukturen i selskapet når den nye organisasjonen er på plass.

- Det foreligger ingen planer om endringer knyttet til trondheimskontoret. Men det er klart at selskapet vi slår oss sammen med er et selskap som er betydelig større enn oss. BP Norge har over 800 ansatte i Norge. Det betyr at man også ser på strukturen i selskapet fremover, sier Brøske til Adresseavisen.

Sjefen vil reise rundt

Øyvind Eriksen vil fortsette som styreleder i selskapet og Karl Johnny Hersvik vil fortsette som administrerende direktør.

- Kommer Hersvik til å flytte sitt kontor til Fornebu?

- Han vil ha samme reiseprogram som da han begynte i selskapet. Han reiser i dag rundt til alle lokasjoner i selskapet og vil fortsette med det, sier Brøske.

- Hva er den store fordelen med sammenslåingen, slik dere ser det?

- Dette er en stor dag for Det norske, faktisk det største som har skjedd i selskapets historie. Nå blir vi et av de virkelig store selskapene på norsk sokkel, med 1400 ansatte og mange produserende felt. Vi får betydelige ressurser, i tillegg et unikt industrielt samarbeid som kombinerer den industrielle erfaringen Aker har, BPs tunge erfaring innen olje og Det norskes utålmodighet og evne til å fatte raske beslutninger, sier Brøske.

- I tråd med regjeringens oljepolitikk

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ser positivt på sammenslåingen.

- At sterke industrielle selskaper som Aker og BP ønsker å gå sammen om å skape et stort oljeselskap i Norge er spennende. For arbeidsplasser og aktivitet i vår største og viktigste industri er det avgjørende å ha flere ambisiøse og hardt satsende oljeselskaper på norsk sokkel. Denne satsingen er helt i tråd med regjeringens oljepolitikk, sier Lien i en uttalelse til Adresseavisen.

Han understreker samtidig at fagens transaksjon krever samtykke fra departementet.

- En søknad om samtykke vil vi behandle på vanlig måte, kommenterer han.

- Nytte av Det norskes effektive drift

- Vi er stolte av at vi gjennom denne fusjonen danner Aker BP, et ledende uavhengig offshore lete- og produksjonsselskap. Aker BP vil dra nytte av Det norskes effektive drift, BPs kapabilitet som internasjonalt oljeselskap, samt Akers industrielle erfaring gjennom 175 år, sier Aker-sjef og styreleder i Det norske, Øyvind Eriksen, i en pressemelding.

- Vi ser frem til å utnytte det attraktive vekstpotensialet på norsk kontinentalsokkel gjennom dette industrielle partnerskapet med BP, og å levere på utbyttemålsetningen til Aker BP, fortsetter Eriksen i pressemeldingen.