Loven ble endret ved nyttår, til gagn for unge som i disse dager tar fatt på sommerjobben. Kommunene skal nå skjerme barns inntekt ved vurderingen av søknader om sosialhjelp.

– Det er slutt på at Nav kan kutte i sosialhjelp for familier med ungdom som tjener sine egne penger, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NTB.

– Like muligheter

Bakgrunnen for lovendringen er et ønske om likere vilkår for barn som vokser opp i fattige familier og en mer samordnet praksis i kommunene.

– Når mor og far mister sosialhjelpspenger fordi ungdom jobber, rammer det i realiteten ungdommen som ofte har det trangt økonomisk fra før. Det blir mindre penger i familien, sier Hauglie.

Hun mener den gamle regelen ga urimelige utslag.

– Jeg er opptatt av at ungdom skal se at arbeid lønner seg. Det er viktig at barn av sosialhjelpsmottakere opplever at de får noe igjen når de jobber. Målet er å hindre at fattigdom går i arv, sier statsråden.

Flere på sosialhjelp

Det offentlige brukte over 6 milliarder kroner på sosialhjelp i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er en økning på 8 prosent fra året før.

Geografisk er forskjellene store. I Sandnes økte utgiftene til sosialhjelp med 19 prosent og i Oslo med 15 prosent. Arbeidsledighet er hovedforklaringen på økningen, men også innvandring antas å spille en rolle.

– Man har økt ledighet i deler av landet, kombinert med en høy innvandrerstrøm. Det er jo grupper som er sårbare når det gjelder økonomi, og det gjenspeiler seg i sosialbudsjettene, sa Hauglie i mars til NRK, som først omtalte økningen i utgiftene til sosialhjelp.