– Det er fortsatt utsikter til at styringsrenten kan bli satt ned i løpet av året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Torsdagens rentebeslutning ble som de fleste analytikere ventet på forhånd; styringsrenta holdes uendret.

– Prognosen for styringsrenta er lite endret siden forrige pengepolitiske rapport, sier Olsen.

Under rentemøtet i mars anslo Norges Bank at det er 100 prosent sannsynlig at styringsrenta går ned til 0,25 prosent i løpet av året, og 20 prosent sannsynlig at den går videre ned mot null.

– Priset inn

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea poengterer at beslutningen er som ventet og at en uendret rente allerede er priset inn.

Nå ser analytikerne mot rentemøtet i september. DNB tror det vil komme et rentekutt på mellom et kvart og et halvt prosentpoeng og Bruce i Nordea er på samme spor.

Han viser blant annet til at kronen er sterkere, veksten svakere, at renten ute har falt og at bankene ikke har gitt hele rentekuttet i mars videre til kundene.

– Det regner vi med teller like mye eller mer enn at finanspolitikken er mer ekspansiv, boligprisene høyere, oljeprisen litt høyere og ledigheten litt lavere, anfører Bruce.

– Usikkerhet

Veksten i verdensøkonomien er moderat og oljeprisen har steget videre siden mars, men finansmarkedene har vært preget av usikkerhet knyttet til EU-avstemningen i Storbritannia, framholder sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han viser også til at styringsrentene hos Norges handelspartnere har falt siden mars og at krona er sterkere hva som da var lagt til grunn.

– Veksten i norsk økonomi ser ut til å forbli svak den nærmeste tiden, selv om økningen i oljeprisen kan redusere usikkerheten og bidra til noe høyere etterspørsel, sier Olsen.

Han påpeker at den høye boligprisveksten vil kunne gjøre husholdningene mer sårbare, dersom den fortsetter.

– Inflasjonen har den siste tiden vært høyere enn 2,5 prosent, men lavere lønnsvekst og en noe sterkere krone vil bidra til at prisveksten avtar framover, ifølge Norges Bank.