Det er forlagene Cappelen Damm, Gyldendal, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug som i dag er varsla om at tilsynet vurderer å fatte vedtak om ulovlig samarbeid, og ileggelse av overtredelsesgebyr på til sammen 23 millioner kroner.

– I varselet legger Konkurransetilsynet til grunn at forlagene har samarbeidet om en kollektiv boikott av Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen i en pressemelding fra tilsynet.

Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at samarbeidet har hatt til formål å begrense konkurransen i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid i konkurranseloven § 10.

– Ved den kollektive boikotten stod forlagene samlet om ikke å distribuere bøker til massemarkedet gjennom Interpress, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Har beslaglagt materiale

Massemarkedet omfatter utsalgssteder for bøker som ikke er tradisjonelle bokhandlere, slik som kiosker, dagligvarebutikker, postkontor og bensinstasjoner.

Konkurransetilsynet gjennomførte 8. og 9. april 2014 bevissikring hos de involverte forlagene.

Etter å ha gjennomgått materialet som ble beslaglagt og gjennomført en rekke forklaringsopptak i saken, varsler Konkurransetilsynet at Cappelen Damm ilegges et gebyr på 9,1 millioner kroner, Gyldendal ilegges et gebyr på 6,37 millioner kroner, Vigmostad & Bjørke ilegges et gebyr på 4,56 millioner kroner og Aschehoug ilegges et gebyr på 3,41 millioner kroner. Forlagenes morselskap holdes solidarisk ansvarlig.

Vigmostad & Bjørke overtok i 2015 Schibsted Forlag og holdes derfor ansvarlig for overtredelsen. Schibsted ASA vil imidlertid holdes solidarisk ansvarlig.

Cappelen Damn: - Uenig i vurderinga

Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience, sier følgende til Adresseavisen tirsdag formiddag:

- Vi har registrert pressemeldingen om den foreløpige vurderingen til Konkurransetilsynet i dag. Vi har ingen ytterlige kommentarer nå, ut over tidligere uttalelser om saken.

Magnus Reitan, tidligere sjef for Reitan Convenvience, uttalte til DN i april i 2014 at selskapet fikk tilgang til dokumentasjon som tyda på ulovlig samarbeid, uten å ville utdype hvilken dokumentasjon det var snakk om. Dokumentasjonen ble ifølge Reitan overlevert Konkurransetilsynet.

Forlaget Cappelen Damm, som vurderes ilagt den største bota fra tilsynet, skriver i en pressemelding tirsdag at forlaget "etter en første gjennomgang av varselet" er uenig i de vurderinger Konkurransetilsynet har gjort.

- Forlaget hadde allerede, i forkant av deltakelsen i det påståtte samarbeidet, konkludert internt med at det ikke ville være aktuelt å gjenoppta distribusjon gjennom Interpress fordi de kommersielle betingelsene ble ansett som for dårlige, skriver Cappelen Damn i pressemeldinga.

Her kan du lese pressemeldinga fra forlaget i sin helhet: Uenige i milliongebyr fra Konkurransetilsynet