- Hvis en roter det skikkelig til kan det koste 53300 kroner i forsinkelsesgebyrer, sier Bjørn Erik Johnsen, statsautorisert revisor i Revisorgruppen Trøndelag.

Fra og med i år er den endelige fristen for å levere godkjent regnskap 31. juli, midt i fellesferien. Det er en måned tidligere enn før.

- Tidligere har det vært en måned ekstra for å få folk til å gå over fra å levere analogt til å levere via Altinn. Det er denne ekstra fristen som nå er fjernet, fortsetter Johnsen.

Ukentlige gebyrer

Leveres ikke regnskapet til den nye fristen får selskapene de første åtte ukene et ukentlig rettsgebyr på 1050 kroner. De neste ti ukene kommer dette gebyret to ganger i uken, mens det de siste åtte ukene kommer tre ganger ukentlig. 53300 er summen som er satt som tak for hvor høyt gebyret kan bli.

- Den nye fristen er slik det egentlig skal være, fortsetter Johnsen.

- Det skal avholdes generalforsamling hvor årsregnskapet skal godkjennes i løpet av første halvår hvert år, og regnskapet skal være innlevert 30 dager etter at den er avholdt.

- Er det vanlig at folk glemmer fristen?

- Jeg vil anslå at 15–20 prosent av regnskapene kommer inn for sent. Noen er i en spesiell situasjon og vet at de kommer til å bli forsinket, mens andre må betale noen kroner på grunn av forglemmelse eller misforståelser, sier revisoren.

Tror de har levert

Han forteller at dette spesielt gjelder de mindre selskapene.

- De selskapene velger ofte å kjøre regnskapene sine selv, og det kan føre til misforståelser eller forvirring rundt hvem som har, eller ikke har, gjort hva. Jeg har vært borti selskaper som har trodd de har levert uten at noe har vært levert, og nærmet seg maksgrensen.

Nytt av året er at revisorselskapene i år får en oversikt over hvem av kundene deres som ikke har levert regnskapet én uke før fristen.

- Det er så vi skal kunne gå etter og passe på at de rekker fristen. Men det hjelper egentlig ikke så mye ettersom det også er i fellesferien, sier Johnsen.