Hovedopptaket for 2016 ble presentert av Samordna opptak tirsdag. Der fortsatte trenden fra tidligere år: Utdanning innen oljebransjen blir mindre og mindre populært. I 2014 hadde 1672 studenter petroleumsfag på NTNU på søkelista, og 82 av dem fikk tilbud om plass. Året etter søkte 792, 68 fikk tilbud. I år er både søker- og tilbudstallene halvert: 415 søkte, 34 fikk tilbud om plass.

Les også: Seks prosent av søkerne fikk tilbud på byens mest populære studium

På tross av denne nedgangen, har poenggrensa for å komme inn knapt endret seg. I fjor var grensa på ordinær kvote 54.1, i år var den på 54 blank. Nedgangen fra 2014, da grensa var på 58.8, har altså foreløpig blitt stoppet.

Professor og tidligere instituttleder Jon Kleppe er fornøyd med resultatet.

– Dette viser at vi har motiverte og dyktige studenter. Det er selvfølgelig synd at tallene har gått sånn ned, men vi tok et valg da vi kuttet i antallet plasser. Vi vil ha flest mulig søkere, men vi vil også ha dyktige søkere.

Les også: Studentene velger bort oljefag

Mange utenlandske søkere

Det tallene fra Samordna opptak ikke viser, er alle de utenlandske studentene som har søkt seg til studiet.

– Det er cirka 1500 søkere til sammen, så rundt 1000 fra utlandet, sier Kleppe.

I motsetning til søkere fra Norge, har dette tallet holdt seg ganske stabilt de siste årene.

– Mange av dem kommer fra land der petroleumsnæringen fortsatt er ganske ny, de har ikke den samme solnedgangen over næringen som vi har, sier Kleppe.

Les også: 380 studier har fortsatt ledig plass

Fortsatt en fremtid

Flere har i de siste årene latt seg skremme bort fra oljebransjen, etter fall i oljeprisen og kutt i næringen. Klepp mener dette er noe som er nødt til å snu.

– Oljeprisen kommer til å gå opp igjen. Vi vet ikke når, men det må den. Det er fortsatt et stort behov for energi fra petroleumsnæringen, det går for sakte med utviklingen av de fornybare alternativene, sier Kleppe, på dagen femti år etter den første prøveboringen på norsk sokkel.

– Vi har fortsatt en enorm jobb som må gjøres på norsk sokkel. Mange av feltene skal holde det gående i mange tiår til, sier Kleppe.