«I skatteoppgjøret ditt har ikke personinntekt fra næring blitt inkludert i skatteberegningen. Beregnet skatt kan derfor ha blitt for lav», heter det i mailen som tikket inn fra Skatteetaten fredag 29. juli.

Ifølge Aftenposten skal om lag 25 000 næringsdrivende har fått samme melding.

- Det var en feil i en overføring av informasjon mellom systemer. Feilen er rettet og beregningene vil skje på nytt neste uke, sier kommunikasjonsrådgiver Ole Ekhaugen i Skattedirektoratet til avisen.

- Fikk en støkk

Én av dem som fikk mailen er trondheimsstudenten Morten Berger Stai.

- Jeg så det først på Facebook at noen hadde rapportert det. Jeg sjekk mailen min og fikk en liten støkk da jeg hadde fått samme melding, sier Stai.

Han studerer jazz, og har eget foretak for å motta betaling for ulike spillejobber. Stai forventet et lite baksmell da skatteoppgjøret kom, men ble positivt overrasket da han gikk i null. Nå vil tiden vise om han må betale restskatt likevel.

Ifølge meldingen fra Skatteetaten vil det snart komme et nytt oppgjør.

- Jeg har heldigvis ikke omsatt for enorme summer siden jeg fortsatt er student. Det er nok verre for dem som driver større, sier Stai.

- Burde ikke skje

Stai forteller at han hadde satt av penger til restskatten som han ikke har brukt. Men han kjenner til andre som var raske på avtrekkeren når de først fikk vite at de fikk mer penger til overs.

- Jeg har fått med meg at noen har kjøpt et stereoanlegg som fort kan bli litt i dyreste laget.

Om feilen hos Skatteetaten sier han følgende:

- Dette burde ikke skje når det er statlig og ganske sterke kontroller. Men det har ingen større konsekvenser enn at folk kanskje får en økonomisk tøff start på høsten.

Utsatt utbetaling

De som blir berørt trenger ikke foreta seg noe. Utbetaling av eventuell skatt til gode blir sannsynligvis én til to uker etter den planlagte utbetalingen 3. august, skriver Skatteetaten i meldingen.

De som blir skyldig mer i restskatt får en ny faktura. Skatteetaten beklager eventuelle ulemper dette medfører.