Jensen overtar etter Geir Ove Kjesbu, som ledet selskapet fra etableringen i 2008 og frem til i vår.

Mandag ettermiddag møtte Jensen for første gang de ansatte ved Investinors hovedkontor på Brattørkaia i Trondheim. Det var et hodejegerfirma som først kontaktet 42-åringen, for å høre om han ville være kandidat til stillingen.

- Det tok ikke mer enn 24 timer før jeg innså at dette var en mulighet jeg ikke kunnet takke nei til, sier han til Adresseavisen.

Jensen har siden 2014 vært finansdirektør i Orkla Home and Personal Care, og har tidligere jobbet i konsulentselskapet Bain & Company og i Pareto. Han har også vært med på etableringen av det statlige forvaltningsselskapet Argentum og private equity-firmaet True North Capital.

Risikokapital

Styreleder Thomas Falck i Investinor sier at det både var «trøndere og kvinner» blant kandidatene til jobben, men at valget falt på Jensen.

- Det er fordi kompetanse trumfer geografisk tilhørighet, sier Falck, som mener at Jensen både har erfaring og personlige egenskaper som vil løfte Investinor videre.

Investinor ble etablert av regjeringen i 2008, og skal investere risikokapital i lovende bedrifter som har ambisjon om å bli verdensledende. Selskapet har en samlet forvaltningskapital på 4,2 milliarder kroner, og ved utgangen av mars i år var nær 1,7 milliarder kroner investert i til sammen 33 bedrifter.

2015 var det første året hvor selskapet gikk i pluss, og Thomas Falck sier at de har skjerpet kravene til avkastning.

- Vi har spisset strategien de siste par årene, og vi ønsker i større grad å finne bedrifter som kan bli verdensledende. Det bør gi en årlig avkastning på ti prosent eller mer, sier Falck.

Investeringene falt

Mangel på kapital trekkes ofte frem som et hinder for nyskaping, og et av målene til Investinor er at selskapet skal avlaste private investorer og gi stabil tilgang på kapital til nye selskaper.

Ifølge Investinor selv falt såkalte venturekapitalinvesteringer til et rekordlavt nivå i Norge i andre halvår i fjor, noe som betød at Investinor sto for nær halvparten av de totale investeringene. Jensen sier at det er et for høyt nivå på sikt, og at de må forsøke å trekke flere nye investorer inn dette markedet.

- Vår rolle må være å skape et nettverk som er så bredt som mulig, samt å bearbeide de investeringsmulighetene som fins der ute, sier han.

Investinor hadde ved utgangen av mars investert i tolv selskaper innen IKT-bransjen, mens energi var den nest største bransjen med syv investeringer. Ifølge kvartalsrapporten preges investeringsmulighetene av IT og helse- og bioteknologi, mens de er redusert innen oljeteknologi.

Jensen sier at det er for tidlig for ham å peke ut hvilke sektorer Investinor bør satse på fremover, men sier at vridningen bort fra oljeteknologi kan være en naturlig konsekvens av oljeprisfallet.

- Generelt så tror jeg at vi vil se mer fokus på fornybar energi, digitalisering og delingsøkonomi, og jeg tror at oljeprisfallet vil utløse nye muligheter innen disse sektorene, sier han.

Blir boende i Asker

Jensen har seks måneders oppsigelsestid i Orkla, men sier han håper å kunne begynne i stillingen i løpet av høsten, gitt at Orklas behov er ivaretatt. Han sier at han vil fortsette å bo i Asker sammen med sin kone og tre små barn, men at han vil være på kontoret i Trondheim så mye som det trengs.

- Selv om virksomheten foregår her, så er både porteføljeselskaper og medinvestorer spredt over hele landet og i utlandet. Derfor vil det uansett bli mye reisevirksomhet, og jeg tror det vil løse seg på en god måte, sier han.