Selskapet fikk i andre kvartal et operasjonelt driftsresultat på 731,8 millioner kroner, som er mer enn en dobling fra samme periode i fjor.

De totale inntektene i kvartalet var på 2,3 milliarder kroner, opp fra 1,8 milliarder kroner året før.

Lusa koster

Salmars konsernsjef Leif Inge Nordhammer sier samtidig at lusesituasjonen er en utfordring.

- Salmars resultater drives hovedsakelig av de høye prisene på laks. Det er fortsatt en utfordrende situasjon knyttet til biologi, og dette kan begrense tilbudsveksten også i kommende kvartaler, sier Nordhammer i en børsmelding.

- Håndteringen av de biologiske utfordringene er fremdeles kostnadsdrivende, særlig i Midt-Norge, men omfattende investeringer i behandlingsutstyr har bedret kapasitet og beredskap, sier Nordhammer, som i mai varslet at han går av som konsernsjef i Salmar.

Ifølge selskapet er det utfordrende å holde antall lakselus per fisk ned på tillatt nivå, og opplyser i kvartalsrapporten at de blant annet har redusert smoltutsettet på enkelte lokaliteter, justert driftsplaner og blant annet satset på rensefisk, mekanisk avlusning og økt brønnbåtkapasitet.

Selskapets resultat før skatt i perioden endte på 527,2 millioner kroner, opp fra 257,2 millioner kroner i samme periode i fjor.

Rekordpriser

Den gjennomsnittlige lakseprisen i kvartalet var på 64,22 kroner per kilo, ifølge Nasdaq Salmon Index. Det var en økning fra 58,85 kroner i første kvartal, og fra 38 kroner i andre kvartal i fjor.

Ifølge kvartalsrapporten opplevde de rekordhøyde prisnoteringer på i underkant av 75 kroner per kilo i kvartalet.

Ifølge selskapet ble det globale tilbudet av atlantisk laks i kvartalet redusert med ni prosent fra i fjor. Selskapet forventer at det globale tilbudet totalt i år vil falle seks prosent fra i fjor.

- Lavere volum

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegårds advarsel om et kraftig fall i lakseprisen førte i midten av august til et børsras blant oppdrettsselskapene.

Nordhammer sier til Adresseavisen at det ikke er overraskende hvis prisene faller tilbake til et mer normalt nivå, men tror fortsatt at det vil være lite laks i markedet.

- Det vil naturlig nok komme mer fisk ut i markedet i tredje og fjerde kvartal, men fortsatt vil det ikke være de helt store volumene. Alle selskapene guider ned på slaktevolum på resten av året.

- Hvorfor det?

- Det er fordi produksjonen av ulike årsaker ikke har gått som forventet. Man har måttet ta ut laks på et tidligere tidspunkt, og man har delvis ønsket å dra nytte at et godt marked, sier Nordhammer.

Han sier at han ikke vil spekulere så mye i lakseprisene, men tror de vil få gode laksepriser både ut året og i 2017. Han er heller ikke bekymret for at høye priser vil gjøre at forbrukerne styrer unna laksen.

- Det som overrasker meg er at markedet over tid har absorbert en langt høyere laksepris enn tidligere. Men i enkeltuker har vi hatt priser opp på 80-tallet, og da er det ikke veldig overraskende at folk velger andre protenkilder enn laks. Når marginen er høyere enn produksjonskostnaden, så er det naturlig med en reaksjon, sier han, men er ikke urolig på sikt:

- Jeg tror vi vil få en fantastisk reise flere år fremover. Dette vil være en god næring å være i.