Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta har meklet med Private Barnehagers landsforbund (PBL). Dersom meklingen ikke hadde ført fram, lå det an til streik i 112 private barnehager.

– Vi har fått til en meget god løsning for dem som jobber i de private barnehagene. Det har vært en konstruktiv mekling der partene har jobbet godt sammen, sier 2. nestleder Trond Ellefsen i Delta.

Det økonomiske oppgjøret har en ramme på 2,4 prosent, som er på nivå med kommunal sektor, opplyser Delta i en pressemelding. I tillegg er det funnet en foreløpig løsning på spørsmålet om pensjon.

– Vi gikk til årets forhandlinger med et mål om å få på plass en helt ny pensjonsordning. Det lot seg dessverre ikke gjøre. Nå håper vi det blir god fremdrift i det viktige arbeidet med å etablere fremtidig pensjonsløsning i offentlig sektor, sier administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL.

Nestleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet har forhandlet på vegne av sine medlemmer. Han mener avtalen sikrer en pensjonsordning som er trygg og forutsigbar.

Forhandlingene brøt sammen

Etter at forhandlingene brøt sammen i starten av juni, ble det vedtatt mekling. Hvis partene ikke hadde blitt enige ville godt over 1000 ansatte blitt tatt ut i streik på landsbasis.

Uenige om pensjon

Adresseavisen fortalte tidligere på mandag at striden gikk på pensjon i private barnehager. Mange ansatte i private barnehager har i dag en midlertidig innskuddspensjon. Dette gjelder i hovedsak de som ble meldt inn i PBLs system etter 2014. De tre fagforbundene mener innskuddssatsen i denne avtalen er for lav, og krever den forhøyet.

- I dag er innskuddssatsen på fem prosent per år for de 2000-3000 ansatte som har den midlertidige avtalen på landsbasis. Vi krever at den minst må opp i syv prosent. Det trenger man om man skal få en anstendig pensjon. Barnehagelærere er fra før av en av de gruppene som får dårligst lønn sett ut fra utdanningsnivå, sa leder for utdanningsforbundet i Trondheim, Geir Røsvoll.

18 barnehager i Trondheim