- Nedbemanningen skyldes at konkurransen i postmarkedet er satt ut av spill fordi Posten ikke vil dele sonenøkler til postkasser, sier administrerende direktør Hege Stenmarck i Norpost til Dagens Næringsliv.

Sonenøklene er nødvendige for at Norpost skal kunne levere post i postkassene som står i oppganger til bygårder og lignende.

De ansatte ble orientert om oppsigelsene mandag formiddag. Totalt er det 500 ansatte på landsbasis som mister jobben, og rundt 60 av disse jobber i Midt-Norge.

60 mister jobben i Midt-Norge

I Midt-Norge har Norpost regionskontorer i Trondheim, Levanger og Kristiansund. De har også et kontor i Molde.

Daglig leder Hege Stenmarck i Norpost sier til Adresseavisen at rundt 60 ansatte vil miste jobben ved regionskontorene i Midt-Norge, om man også regner med Molde.

- Regionskontoret i Trondheim er det største av disse fire kontorene, så rundt halvparten av de 60 jobber her, sier Stenmarck.

- De fleste ansatt i år

Grunnen til at så mange ansatte må går, er at Norpost har hatt en kraftig oppbemanning siden Postens monopol på levering av post ble opphevet fra første januar i år.

- Vi har drevet med distribusjon i over 30 år. Da monopolet ble opphevet, satset vi hardt og ansatte mange nye. Uten sonenøklene kan vi fortsatt levere post på dørmatta til folk, men det er ikke sikkert de vil ha det nye kredittkortet, eller inkassovarselet liggende der, sier Stenmarkc.

Oppbemanningen har vært så kraftig at de aller fleste av de ansatte som nå må gå er ansatt i år. Stenmarck forteller at hun er frustrert over at Posten ikke ønsker å gi dem tilgang på sonenøklene, og forteller at klager til staten ikke har ført frem.

- Vi har vært i samtaler både med Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Samferdselsdepartementet, men våre innsigelser har ikke ført frem. Men vi vil fortsatt ha tett kontakt med myndighetene i denne saken, sier Stenmarck.