Administrerende direktør Svein Olav Munkeby i NTE Marked sier at Fosenkrafts telekomvirksomhet passer godt inn hos NTE.

- Fosen er et av områdene hvor vi ikke er tungt etablert, og det er et spennende område både med tanke på næringsutvikling og utbyggingen av flystasjonen, sier administrerende direktør Svein Olav Munkeby i NTE Marked til Adresseavisen.

Han ønsker ikke å være presis på kjøpesummen, men sier at det går med «noen millioner» kroner.

Munkeby sier at de nå leverer fiberbasert bredbåndsnett til rundt 40 000 husstander, hvorav 16 000 er i Sør-Trøndelag. Selskapet har 10 000 kunder i Trondheim, og opplyser at de nå også bygger ut sør for byen, i Klæbu, Orkanger, Melhus og Midtre Gauldal.

Milliardinvestering

Ifølge Munkeby er det investert 20 milliarder kroner i utbygging av fiberbasert bredbånd i Norge siden starten av 2000-tallet, der kraftselskapene har stått for investeringer på 13 milliarder kroner.

NTE har satset på fiberutbygging i rundt ti år, og har ifølge Munkeby investert til sammen rundt én milliard kroner. Eksperter har vært skeptiske til om slik utbygging noen gang vil betale seg, men Munkeby sier at det nå gir et viktig bidrag inn i kraftselskapenes drift.

Ifølge NTE omsatte bredbåndsvirksomheten i fjor for 350 millioner kroner i året, og ga et resultat før skatt på rundt 40 millioner kroner.

Totalt fikk konsernet et resultat før skatt på 380 millioner kroner i fjor.

Vil beholde

Trønderenergi valgte å selge sin bredbåndsvirksomhet til teleselskapet Get, men Munkeby sier at det er viktig for NTE å ha virksomhet som er direkte rettet mot kundene.

- Vi har vært tydelige på at å være stor i sluttbrukerleddet har vært en viktig strategi for oss. Totalt omsetter vi for mellom 1,2 og 1,3 milliarder kroner innen kraftsalg, fiber og elektrotjenester, og vi ser blant annet i vår satsing på solenergi at det er viktig å være aktive ut mot kundene, sier han.

NTE har søkt etter pilotkunder som vil produsere sin egen solenergi, og Munkeby sier at de også har startet en smarthus-pilot.

- Betydelig løfteevne

Fosenkraft bygget stamfibernett mellom kommunesentrene Brekstad og Botngård i 1999, og har siden 2009 bygget ut fibernett hjem til privathusstander.

Administrerende direktør Arnt Solem i Fosenkraft sier i en pressemelding at en videre utbygging på Fosen vil kreve betydelig løfteevne, og at de derfor har vært på utkikk etter en partner som kan fortsette infrastrukturutbyggingen.