Salget av 5,6 prosent av aksjene i Axfood betyr at Reitangruppen har solgt seg helt ut av den svenske dagligvaregiganten.

150 kroner per aksje

Ifølge den svenske børsmeldingen fra Reitangruppen torsdag, ble nesten 12 millioner aksjer solgt for 150 svenske kroner per aksje noe som gir en gevinst på 1,74 milliarder norske kroner.

Så sent som i mai kunne Reitan plusse 1,9 milliarder kroner på krigskassa etter å ha solgt 14 millioner Axfood-aksjer til 138 svenske kroner stykket.

- Vi selger oss ut fordi vi vil rendyrke det vi er best på og for å ruste opp  krigskassa, skaffe seg enda mer muskler. For konkurrentene våre er veldig bra, men vi er ende bedre, sa Odd  Reitan da han la frem 2015-resultatet på Lade Gaard i mars 2016.

Les også: Rekordresultat for Reitan

Gradvis nedsalg

Fra å ha vært oppe i 15,6 prosent eierandel har Odd Reitan og sønnene solgt seg gradvis ned. Når familiekonsernet nå har solgt seg helt ut, er totalgevinsten på rundt fem milliarder norske kroner.

At Reitangruppen nå er helt ute av Axfood har vært en varslet strategi. Reitan har vært medeier i Axfood siden 2007/2008 og har omtalt handelen som en finansiell investering i en bransje Reitangruppen kjenner godt.

Når de nå er ute har de mer enn tredoblet investeringene de gjorde for åtte-ni år siden. Ifølge Finansavisen var nemlig kostpris på aksjene den gangen 1,7 milliarder kroner.

Pengene fra salget vil trolig gå inn i konsernets nyopprettede selskap, Reitan Kapital, som styres av Magnus Reitan.

Les også: Reitans «oljefond» i lillebrors hender

Det har ikke lyktes Adresseavisen å få en kommentar fra Reitangruppen torsdag kveld.

Stor aktør

Axfood eier dagligvarekjedene Willys og Hemköp i Sverige, som til sammen har 257 egne butikker. I tillegg har de avtaler med en lang rekke kjøpmannseide dagligvarebutikker.

Selskapet driver også engroshandel gjennom Axfood Närlivs og den egeneide kjeden Axfood Snabbgross. Den største eieren i Axfood er det svenske handelskonsernet Axel Johnson AB, som i Trondheim blant annet eier grossistselskapet Erling Haug AS.