Sjekk Maten er en app som utvikles i Trondheim.

- Vi har hatt en testapp ute, og gjør nå noen endringer på bakgrunn av tilbakemeldinger. Vi har ambisjoner om å lansere appen i februar-mars neste år, sier Arman Vestad, én av gründerne bak appen som utvikles av et team bestående av både studenter og folk fra næringslivet.

- Målet vårt er å gi makta til forbrukerne, som ved å bruke appen både får bedre helse og tykkere lommebok, sier Vestad. Appen viser både hvor sunt og billig et produkt er.

Objektiv vurdering

Tanken bak appen er at mange synes det er vanskelig å vite hva som egentlig er sunt, og samtidig også billig.

- Hummer vil for eksempel skåre høyt på sunnhet, men det er svært dyrt. Havregryn er derimot både sunt og rimelig. Selv erfarne forbrukere føler seg forvirret, og dette vil vi gjøre noe med. Vi vil også vise at det ikke nødvendigvis er sant at sunn mat er dyr mat. Når du skanner strekkoden på et produkt med appen får du opp en poengsum på en skala fra én til hundre som raskt forteller deg om produktet er sunt, og i tillegg om det er et godt kjøpt, sier Andre Nydegger Wermundsen som understreker at vurderingene i appen ikke lar seg påvirke av reklame, markedsføring eller hylleplassering. Dermed får forbrukeren en objektiv vurdering av hvor sunt og billig produktet er.

– Dette blir som å ha din egen objektive kostholdsekspert med deg i lomma, sier Benedikte Hval Børke som er Sjekk Matens egen ernæringsfysiolog.

Gir økt kunnskap

Hval Børke tror spesielt at studenter, som ofte har dårlig økonomi, og folk med et ubevisst forhold til hva de spiser, kan ha god nytte av å bruke appen.

– Vi er overbevist om at folk vil få økt kunnskap om mat og ernæring, sunnere matvaner og bedre økonomi av å bruke Sjekk Maten, sier Hval Børke.

Truls Nygaard jobber med utviklingen av algoritmen som brukes til vurderingene i appen. Algoritmen bygger på norske myndigheters kostholdsråd, og baserer seg på næringsinnhold per kalori. Produkter med mange mineraler og vitaminer per kalori vil dermed få en bedre vurdering enn næringsfattige produkter.

Egne handlelister

- Tjenesten skal være gratis å bruke, men er ikke gratis å utvikle. Derfor har vi nå en kickstarterkampanje hvor det er mulig å støtte oss med penger, sier Vestad.

Selv om appen i første omgang vil være en gratis tjeneste, kan det etter hvert kommer tilleggstjenester som brukerne kan betale for.

- Det kan komme skreddersydde tjenester til enkelte målgrupper. Vi vil også tilby en middagsplanlegger med forslag til handleliste basert på dine preferanser eller hva du bør kjøpe denne uka basert på hvor mye du har å bruke på mat, sier Vestad.

Sjonglerer tomater: Andre Nydegger Wermundsen vil du skal vite nøyaktig hvor sunn og kostbar tomaten egentlig er.