- Egentlig er det jo rart at vi ikke har vært i Trondheim før nå, sier Martin Asp som er administrerende direktør i JM Norge.

Asp startet denne uka med et besøk i Trondheim, for å se på mulige tomter for leilighetsbygging. Han vil ikke uttale seg om hvor han har vært og sett, men han er klart på at JM skal etablere seg i Trondheim og i første omgang med sentrumsnære leiligheter.

- Alt ligger til rette for etablering i Trondheim. Det er tilflytting, det er et stabilt prisnivå, det er en velorganisert kommune og det er en universitetsby, sier Asp.

Kjører hele prosessen

JM har hovedsete i Stockholm, men bygger boliger både i Sverige, Finland og Norge. JM Norge har hovedkontor i Oslo, men har også avdelinger i Tønsberg, Bergen og Stavanger.

JM Norge har blitt Norges største boligleverandør, og de tar seg av alle trinn i byggeprosessene.

- Vi gjør alt selv, det skiller oss fra de fleste andre konkurrenter. Vi kjøper tomt til bygging og følger prosessen helt til innflytting. Vi vil skape hus folk skal trives i, og derfor er jeg også selv med å velger ut tomter, sier Asp som foreløpig ikke er så godt kjent i Trondheim.

- Men jeg skal bli det. For selv om jeg bor og jobber i Oslo er jeg med på alle prosjekter. Jeg vil kjenne at her kunne jeg bodd, her ville jeg trivdes, sier Asp.

Tar seg god tid

JM ble grunnlagt i Sverige i 1945 og etablerte seg i Norge i 1998. JM sin samlede omsetning i Norden er i dag på 13 milliarder kroner, og siden oppstarten har de bygd nærmere 100 000 boliger. Omsetningen i Norge var i fjor på 2,5 milliarder kroner.

- Når står de første leilighetene innflyttingsklare i Trondheim?

- Vi har så smått begynt å se oss om etter både kontorlokaler og tomter å bygge på, men det får ta den tiden det tar. Det vi vet er at det trengs boliger her og at Trondheim kommune bruker ganske kort tid på planprosesser, sier Asp og viser til at JM Norge har analysert 208 reguleringsplaner for boliger i Oslo, Asker, Bærum og Trondheim.

- Analysen viser at detaljreguleringen i gjennomsnitt tar tre år. Den tar hele fire år i Oslo, mot bare 2,4 år i Trondheim. Så hvis vi tenker oss først en planprosess på rundt 2,4 år, så en byggeperiode på cirka halvannet år, ja, så kan nok de første flytte inn etter det, sier Asp.

JM har til sammen 2500 ansatte, men Asp vil foreløpig ikke si hvor mange ansatte det kan bli i Trondheim.

- Men 20–30 personer trenger vi nok på sikt. Dette er i administrasjonen, de meste av fagfolk leies inn, sier Asp.