Enkeltmannsforetaket til en mann i 30-årene i Trondheim skal ifølge Arbeidstilsynet ha opptrådt som arbeidsgiver for rundt 20 personer. Det kom frem under et tilsyn i sommer.

Arbeidstakerne skal ha vært registrert som enkeltmannsforetak, men ha operert som ansatte i virksomheten.

Slapp unna ansvar

I brevet fra Arbeidstilsynet står det at mannens enkeltmannsforetak har gjort følgende oppgaver:

- Skaffet oppdrag og inngått kontrakter med oppdragsgivere og virksomheter.

- Foretatt faktureringer.

- Skaffet til veie materialer og større arbeidsutstyr.

- Instruert og ledet arbeiderne.

- Tilrettelagt og planlagt fremdriften i arbeidet.

Dette er oppgaver som ifølge Arbeidstilsynet betyr at mannen har fungert som arbeidsgiver. Men i og med at mannen ikke har vært registrert som arbeidsgiver har han sluppet unna ting ansvaret det medfører, slik som ansvar ved skader i arbeidet og ansvaret for innbetaling av de ansattes skattetrekk.

Mannen benekter på sin side at han har ansatte og viser gjennom sin advokat til at de Arbeidstilsynet mener er ansatt hos ham er registret med egne foretak og betaler sin skatt og moms selv.

Tvangsmulkt

Mannen har nå to uker på seg på å innfri pålegget fra tilsynet om arbeidsavtaler. Skjer ikke det vil tilsynet vurdere å kreve inn tvangsmulkt på 4000 kroner hver virkedag, eller 24000 kroner i uken.

- Vi har en god dialog med mannen. Han skal være igang med å danne et aksjeselskap for å ansette på ordinært vis, men dette er det avgjørende at vi får bekreftet, sier senioringeniør Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet.