To av lederne i firmaet Nummeropplysninga AS ble fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag. Begge ble varetektsfengslet i fire uker, med to uker i isolasjon.

- Det ble slik vi ba om. Vareteksfengsling i fire uker, hvorav to uker isolasjon, sier politiadvokat Ole Overby, som representerte påtalemyndigheten, til Adresseavisen etter det første fengslingsmøtet.

Mannens advokat, Per Wold, opplyser at klienten anket avgjørelsen til lagmannsretten.

- Han anket, og han er selvfølgelig negativt innstilt til å sitte i varetekt. Det syns han er tungt, sier Wold.

En annen av lederne ble fremstilt for fengsling senere tirsdag,  og også han ble varetektsfengslet i tråd med politiets ønske. Han tok betenkningstid, forklarer mannens forsvarer Torfinn Svanem.

Politiet hadde søndag razzia hos selskapet med kontorer i Fjordgata i Trondheim.

Fant 330 000 i kontanter

Ifølge fengslingskjennelsen har politiet registrert 45 anmeldelser for bedrageri for ulike bedrifter og andre organisasjoner mot firmaet.

I tillegg til å være siktet for grovt bedrageri, er den først varetektsfengslede mannen også siktet for grovt underslag, ifølge kjennelsen.

Fra mars til september i år skal mannen ha overført nær 3,7 millioner kroner fra kontoen til Nummeropplysninga AS til sin egen konto.

Da politiet ransaket mannens hjem, ble det funnet rundt 330 000 kroner i kontanter. Ifølge kjennelsen viser kontoutskrifter at det er tatt ut rundt 1,3 millioner fra hans egen konto i samme periode.

Han skal også ha overført store beløp til utlandet.

Per Wold erkjenner ikke mannen straffskyld verken for grovt bedrageri eller grovt underslag. Når det gjelder pengeoverføringene fra firmaet til den private kontoen, svarer advokaten dette:

- Jeg kan ikke gå så mye inn på forklaringene hans nå, men det han har sagt er at han har fakturert firmaet fra sitt enkeltmannsforetak. Utover det kan jeg ikke kommentere det ytterligere, sier han.

Hos den andre siktede ble det beslaglagt rundt 110 000 kroner i kontanter, ifølge fengslingskjennelsen.

Flere pågrepet

I tillegg til de to lederne som tirsdag fremstilles for varetekt, er flere ansatte pågrepet. Det var TV 2 som først omtalte pågripelsene.

Teamleder for vinningskriminalitet ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Mona Gikling, bekrefter overfor Adresseavisen at politiet har gjort flere pågripelser.

- Fire ansatte i firmaet ble pågrepet mandag. De har blitt avhørt, og er nå løslatt. I tillegg har vi ytterligere to ansatte til avhør i dag, mens vi planlegger avhør med en annen ansatt i løpet av kort tid, sier Gikling til Adresseavisen.

I likhet med de to mennene i ledelsen, er også de syv ansatte som er tatt inn til avhør, eller planlagt avhørt, siktet for grovt bedrageri.

- Foreløpig er de siktet for grovt bedrageri, sier Gikling, som ikke ønsker å si noe om hva de siktede har forklart i avhør.

Flere anmeldelser

Politiet i Trondheim har mottatt en rekke anmeldelser av firmaet Nummeropplysninga. Handelsorganisasjonen Virke mener selskapet har benyttet ulovlige salgsmetoder overfor bedrifter.

Politiet har overfor Adresseavisen bekreftet at det er på bakgrunn av anmeldelsene at det er satt i gang en etterforskning av selskapet.

Tirsdag morgen var Nummeropplysningas hjemmesider ute av drift.

- Vi ble lurt

Adresseavisen har vært i kontakt med én av bedriftene som hevder at de har blitt lurt av Nummeropplysninga. Fretex, som holder til i samme gate som firmaet, anslår at de betalte rundt 30 000 kroner til firmaet.

Butikksjef Jonny Kristiansen forklarer blant annet at en ansatt i Fretex-butikken hadde blitt oppringt av firmaet, og bedt om å bekrefte adresse, hvem som var daglig leder og flere andre opplysninger.

- Personen spør også om hun kan bekrefte dette i en mail, og det gjør hun. Men nederst på mailen står det hva dette koster, men det har hun ikke sett, sier Kristiansen.

Fretex er en av bedriftene som har anmeldt Nummeropplysninga.