Halvparten er riktignok allerede bygd, men tirsdag ble grunnsteinen for biogassfabrikken Biokraft endelig lagt på Skogn. Dette ble gjort av olje- og energiminister Tord Lien og fiskeriminister Per Sandberg.

Statsminister Erna Solberg skulle også delta, men måtte prioriterer statsbudsjettet.

Gassproduksjonen på Fiborgtangen på Skogn vil etter hvert erstatte 25 millioner liter diesel i transportsektoren, og gassen skal komme fra to kilder: Avfall fra oppdrettsnæringen og avløpsvann fra Norske Skogs papirfabrikk som ligger ved siden av biogassfabrikken.

LES OGSÅ KOMMENTAREN : Seks grunner til å være litt klimaoptimst

Flere fluer i en smekk

Tirsdag ble det grundig, og både faglig og festlig, markert at Biokraft er under bygging på Fiborgtangen. Talerlisten var lang, gjestene mange og statsrådene Lien og Sandberg presenterte samtidig regjeringens nye bioøkonomistrategi.

- Dette har jeg veldig trua på. Dette er et nydelig eksempel på fremtiden, sier Lien om den nye fabrikken. Statsråden mener dette rett og slett er å slå flere fluer i en smekk.

- Her får vi brukt restprodukter, som nå blir til drivstoff istedenfor å ligge å råtne og slik bli til metan som er en farlig klimagass. Isteden blir restproduktene nå til miljøvennlig energi som kan erstatte fossil energi i transportsektoren. Slik blir også mindre regnskog hugget og her i Trøndelag gir det lønnsomme arbeidsplasser, sier Lien.

Viktig konkurransefortrinn

Både statsråder og alle de andre gjestene ble kjørt med buss fra Norske Skog og ut til tomta hvor det bygges ny biogass-fabrikk. Også fiskeriminister Per Sandberg ser kun fordeler med den nye fabrikken.

- Her skal de gjøre et problem om til en ressurs, og det er nesten umulig å se for seg hva dette faktisk betyr. For det betyr så ufattelig mye, og resultatene vil vi først se senere. Det som er klart er at her ligger næringa selv et par skritt foran oss politikere, og vi må nå bidra på vår måte til at dette blir en suksess, sier Sandberg.

Håvard Wollan er administrerende direktør for Biokraft, og han gleder seg nå til det etter hvert blir produksjon på Fibortangen.

- Nå er vi sånn cirka halvveis i byggeprosjektet, og vi vil starte produksjonen av flytende gass her om vel ett år. Det vil bli 20 arbeidsplasser til å begynne med, sier Wollan som mener bærekraft vil bli et viktig konkurransefortrinn for norsk industri.