KrFs stortingsgruppe tar i formiddag stilling til om partiet skal fortsette budsjettforhandlingene med regjeringspartiene Høyre og Frp.

Med Venstre ute av forhandlingsrommet øker attraksjonen for KrFs gunst.

Spørsmålet om KrF bør forhandle videre alene splitter partiet. Nå advarer KrFs Geirmund Lykke partiet mot å ofre miljøet for partiets mange andre hjertesaker.

- KrF er kommet i en krevende situasjon. Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal forhandle frem en løsning som gjør at vi blir stående som partiet som sikret en dårlig miljøprofil, sier Geirmund Lykke – og fastslår at «ett av KrFs stolteste øyeblikk var da Bondevik gikk på CO₂-avgiften».

- Vi kan ikke ofre klimaspørsmålet for uttelling på våre andre hjertesaker.

Samarbeidsavtale i drift?

Lykke mener det er avgjørende viktig at man ikke aksepterer et budsjett som sender Norge lenger unna en løsning på forpliktelsene i Parisavtalen. Han er også opptatt av KrFs plan for 2017.

- Landsstyret har nettopp vedtatt at vi skal gå til valg i 2017 på et samarbeid mellom Venstre, Høyre og KrF. Det blir ekstra tungt for KrF å stå alene som garantist for en liberalkonservativ Høyre-Frp-regjering, sier Lykke – som mener Venstre i realiteten nå har terminert samarbeidsavtalen mellom de fire partiene.

Fylkesleder i Nord-Trøndelag KrF, Jon Normann Tviberg, mener det fortsatt er tid til berge det borgerlige firepartisamarbeidet.

- Best om Erna fortsetter

- KrF er ikke et underbruk av Venstre. De har sitt miljøfokus, vi har våre prosjekter og prioriteringer. Samtidig er det jo slik at samarbeidsavtalen er en avtale mellom fire partier. Når ett parti bryter, blir det en ny situasjon. Budsjettkrise trenger ikke å være det samme som regjeringskrise. Nå må vi først håndtere budsjettsituasjonen, sier Tviberg.

Vestlandet er best tjent med at regjeringen får fortsette. Det er beskjeden fra fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, Tore Johan Øvstebø.

- KrF må gå sitt eget løp i budsjettforhandlingene uavhengig av at Venstre nå velger å bryte forhandlingene, sier Øvstebø til Sunnmørsposten.

Dårligste tilbudet tirsdag morgen

For Venstre ble det til slutt nok.

- Vi har forsøkt alt. Over, rundt, under bilpakken. Alle mulige løsninger. Men vi har fått «nei» eller «det kan vi utrede». Forhandlingstilbudet som ble lagt på bordet tirsdag morgen, var dårligere enn det vi hadde mandag kveld. Første gang vi sa nei til denne bilpakken, var før sommeren. Likevel ble den lagt på bordet uten mekanismer som gjør den spisbar for KrF og oss, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Grande avviser at budsjettbruddet også innebærer at samarbeidsavtalen mellom de fire partiene er terminert.

- Det står ikke noe i den avtalen om at vi må bli enige om budsjett. Det er regjeringens ansvar å skaffe seg flertall for budsjettene sine, sier Skei Grande

- Har vi en budsjettkrise eller en regjeringskrise under oppseiling nå?

- Vi har en krise i forholdet mellom oss fire partiene, det er sikkert. Om det blir en budsjettkrise eller en regjeringskrise er det ikke vi som bestemmer. Vi kan fortsatt bidra, men det sporet regjeringen har lagt seg på, er dødt.

- Onsdag kan det bli sprekk i støttelaget også?

- Jeg har full respekt for at de må gjøre sine egne vurderinger. Jeg håper de holder sammen med oss i sentrum og at de har et oppriktig ønske om en aktiv klimapolitikk. KrF har jo den enste statsministeren som har gått av på et klimaspørsmål, påpeker Grande.

Landsstyret firer ikke en tomme

Frp trommet tirsdag ettermiddag sammen sitt landsstyre for «orientering og rådslag».

Etter det Adresseavisen forstår, var landsstyrets stemme ikke til å misforstå: Det er bare å kjøre hardt, og partiet må ikke fire en tomme på den såkalte bilpakken.

Flere av partiets fylkesledere ga uttrykk for at det er bedre for Frp å forlate regjeringskvartalet enn bilpakken.

Frp-toppene var litt mer moderate i sine uttalelser etter møtet:

- Vi har vist betydelig vilje til å finne en løsning. Og vi har fortsatt vilje igjen. Det beste hadde vært om vi fire finner frem til et godt budsjett for 2017 sammen, sier Per Sandberg.

Partileder Siv Jensen la til at Frps sentralstyre syntes «det var leit med Venstre». Hun ville ikke si om Frp.

- Landsstyret har anbefalt at vi fortsetter å strekke oss, sa Siv Jensen, men la til at bilpakken ligger fast.

Motvilje i Arbeiderpartiet

Opposisjonspartiene langer nå ut mot regjeringens budsjettkaos. Ap-leder Jonas Gahr Støre tok i går ordet i Stortinget og ba budsjettkameratene om å rydde i budsjettkaoset.

– Slik styrer man ikke et land. Når vil Stortinget og opposisjonspartiene få klarhet i hva som er grunnlaget for en finansdebatt som er mindre enn en uke unna, spurte Støre fra talerstolen.

I spørsmålet om å bidra i en eventuell budsjettopprydding og regjeringskrise, sleper Arbeiderpartiet bena etter seg.

Partiet foretrekker valgkamp og stortingsvalg fra opposisjon og vil nødig ta regjeringsansvar nå.

– Norge må ha en regjering, og Norge må ha et budsjett. Arbeiderpartiet har vist seg villige til å ta ansvar når det trengs for landet, men jeg understreker at dette Stortinget har flertall av disse fire partiene, som har lovet å gi landet styringsdyktighet, en regjering og et budsjett, sa Jonas Gahr Støre til Aftenposten i går kveld.

Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen