- For meg kunne butikkene gjerne hatt åpent alle søndager. Det er jo da man har tid til å handle, sier Jon Arne Strøm på vei med handlevogn og matposer til garasjen på City Lade.

Men disse butikkene har ikke lov til å ha åpent på søndag ellers i året. Bare denne søndagen og de to neste. Og bare mellom klokken 14.00 og 20.00, sier norsk lov.

For før jul er det jo mye som skal handles. Og skal vi få brukt de 58 milliardene næringslivsorganisasjonen Virke mener vi kommer til å bruke på juleshopping i år, er det kanskje greit med noen ekstra handledager?

- En god regel

- Egentlig syns jeg den norske loven om stengte butikker på søndager er bra, sier portugisiske Maria Pereira.

Jo, hun er på kjøpesenter denne søndagen hun også, sammen med mannen Hugo Pereira, trener for Rosenborgs guttelag. Foreløpig er et glutenfritt brød det eneste de har kjøpt. Men søndagshandel kan de «alt» om fra hjemme i Portugal.

- Der er alt åpent på søndager. Og før jul utvider de som regel åpningstidene så de ikke stenger før midnatt, sier Hugo Pereira.

- Søndagsstengt er en god regel. Da blir man mer opptatt av å gjøre andre ting på søndager, som å tilbringe tid med familien, og man kan få litt distanse til alt det kommersielle, sier Maria Pereira.

I nisselue

Blant kundene denne søndagen, er også ni år gamle Natalia Knudsen Løe som trenger nye sko. Og pappa Roger Løe kledde like så godt på seg nisselua og tok med barna, Natalia og lillebror Gabriel (4), på handletur.

- Vi er ferdig med julegavene, så nå er vi på jakt etter sko til Natalia. Veldig praktisk å kunne gjøre det i dag, sier Roger Løe.

Ute er det ikke mye som minner om jul. Men mens regnet treffer den bare asfalten, er det tørt og relativt romslig inne på kjøpesentrene. Til livemusikk fra Travellin' Strawberries ved rullebåndet luffer søndagsshopperne rundt.

- Denne søndagen blir vel omsetningsmessig som en fredag for senteret; mindre enn lørdag, men mer enn en vanlig hverdag. Så blir det nok mer og mer jo nærmere julaften vi kommer, sier senterleder Bård Bye ved City Lade.

- Koselig

Når Adresseavisen kommer forbi, er det rolig for de tre ansatte på jobb hos Falkanger Eurosko. Butikkmedarbeiderne Cecilie Mostuen, Elisabeth Brevik og Martin Ekren syns det er ganske fint å jobbe på søndag.

- Det var litt rart å komme på jobb og vite at det er søndag. Men det er koselig å være her. Litt annerledes, sier Brevik.

- Og så er det jo godt betalt også, legger Mostuen til.

Midtbyen stengt

I Trondheim måtte man på kjøpesenter for å finne åpne butikker denne andre søndagen i advent. I Midtbyen var butikkene stengt. Likeså på de mindre kjøpesentrene i sentrum av byen. Men neste søndag, da kan man få dratt kortet også i Midtbyen.

- De to neste søndagene vil vi ha åpent mellom 14.00 og 19.00 i Midtbyen. Vi har ganske enkelt ikke hatt tradisjon for mer enn to søndager før jul. Men vi har sett omsetningen øke disse dagene og det er mer sannsynlig at vi utvider med en søndag til neste år enn at vi kutter ned, sier Gretha Bekken, Markedskoordinator i Midtbyen Management.

De rundt 300 butikkene tilknyttet Midtbyen Management bestemmer selv om de holder åpent eller ikke, søndag 11. og 18. desember. Organisasjonen kan bare anbefale denne åpningstiden, men regner med de aller fleste benytter seg av muligheten.