Han har lenge vært kritisk til Telenor-sjef Sigve Brekke. Når det nå meldes om mistillit mellom ham og styreleder Gunn Wærsted, mener han det er Brekke som vil trekke det korteste strået.

– Jeg vil tro Wærsted får styret med seg etter hvert, for hun har såpass sterk støtte fra den største eieren, sier Gottschalk til NTB.

Det er staten som har flest aksjer i Telenor.

Gottschalk, som er professor ved institutt for ledelse og organisasjon, påpeker at Wærsted har fått et sterkt mandat til å rydde opp i Telenor etter korrupsjonssaken i Vimpelcom.

Tar tap på tre milliarder i Vimpelcom

- Bør «holde kjeft»

Han mener imidlertid næringsminister Monica Mæland (H) bør «holde kjeft» inntil generalforsamlingen i Telenor i april, der det eventuelt kan bli byttet ut flere styremedlemmer.

– Et selskap kan fint leve med usikkerhet og uenighet i styret i noen måneder, sier han.

Wærsted skal overfor Brekke ha gitt uttrykk for at hun mangler tillit til ham, men fikk ikke med seg styret, ifølge kilder Dagens Næringsliv har snakket med.

Styret i Telenor hasteinnkalt

Styret i Telenor er hasteinnkalt til et møte, melder VG. Nyheten kommer kort tid etter at Dagens Næringsliv meldte om striden mellom Wærsted og Brekke. Wærsted ga i en samtale med Brekke i høst uttrykk for at han burde gå av som Telenor­sjef, sier flere kilder til Dagens Næringsliv.

Brekke fulgte ikke oppfordringen og koblet inn styret, som ikke var enig med styrelederen.

Torsdag opplyser altså kilder til VG og E24 at det skal være hasteinnkalt til et styremøte i Telenor «snart».

Hele høsten skal ha vært preget av at Brekke har avlyst en rekke arrangementer, og at det åpenbart har vært krevende situasjoner «på toppen», heter det i artikkelen.

Aksjekursen har rast

En sentralt plassert Telenor­-kilde betegner overfor DN situasjonen med strid mellom konsernsjef og styreleder som «ikke bærekraftig».

Gunn Wærsted tiltrådte som styreleder i Telenor i januar, og Brekke startet i jobben i august 2015. Siden han tiltrådte har aksjekursen i selskapet falt vel 18 prosent.

Ingen av partene har ønsket å kommentere saken overfor Dagens Næringsliv, men lederen av næringskomiteen på Stortinget, Senterpartiets Geir Pollestad, skal ifølge avisen kreve at næringsminister Monica Mæland (H) kaller inn styreleder Wærstad etter avisens avsløring om samarbeidsproblemene.

– Jeg forutsetter at næringsministeren tar kontakt med styreleder og forsikrer seg om at dette ikke går ut over selskapet og statens eierinteresser, sier Pollestad.