Gründermilliardær Are Traasdahl (43) er kåret til «årets gründer» i Global Startup Awards. Det melder Dagens Næringsliv (DN). Kåringen ble avholdt i Kuala Lumpur i Malaysia fredag kveld.

– Jeg synes det er litt artig at norsk gründervirksomhet vekker oppmerksomhet globalt, sier Traasdahl til DN.

Les om da Adresseavisen besøkte Traasdahl i New York: Traasdahl er orkdalingen som hadde en hårete idé Telenor mot alle odds sa ja til. Gründeren som startet selskapet som sto bak SMS-avstemningen i Idol, dro til New York og tjente seg søkkrik på mobileventyret Tapad.

Oppkjøpt av Telenor

Traasdahl ble kåret til «årets gründer» i den nordiske delen av konkurransen, Nordic Startup Awards, tidligere i år.

Under Global Startup Awards i Kuala Lumpur konkurrerte han mot Florian Gschwandtner i selskapet Runtastic (mobilapp som kartlegger løpeturer og andre sportslige aktiviteter) og Anthony Tan i Grab (mobilapp som lar deg bestille taxi).

I Norge er Traasdahl mest kjent for å ha bygd opp selskapet Tapad, som han senere solgte til Telenor for tre milliarder kroner. Orkdalingen eide 46,5 prosent av aksjene og satt dermed igjen med 1,45 milliarder kroner etter salget.

Hjelper landsmenn

Ifølge DN roser juryen Traasdahl for «eksepsjonell» innsats innen kapitalinnhenting, kundevekst og finansiell råskap og lederskap i arbeidet med Tapad. I tillegg trekker juryen frem Traasdahls innsats for gründermiljøet i Norge.

Blant annet har Traasdahl sammen med flere andre norske næringslivstopper gått inn i et fond som skal hjelpe gründerbedrifter i oppstartsfasen. Fondet er på 70 millioner kroner.

DN skriver også at Traasdahl og Tapad i år har invitert fem norske oppstartsselskaper til sitt hovedkvarter på Madison Avenue i New York. Her får de gratis tilgang til lokaler og fem mentorer fra Tapad. De skal også kunne dra nytte av Traasdahl og Tapads betydelige nettverk innen finansmiljøer, samt store amerikanske bedrifter, som kan bli kunder og utviklingspartnere.