- Ingen vil ha et grønt skifte med rød bunnlinje. Vi kan ikke finansiere velferdsstaten på subsidier, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) om behovet for å få lønnsomme ideer for ny fornybar energi ut i livet.

Tirsdag fikk statsråden jobben med å kutte strømkabelen og åpne fornybarinkubatoren Watts up, landets første. Og bare for å ta det først: en fornybarinkubator er et sted hvor små bedrifter med gode forretningsideer for fornybar energi får tilgang på veiledning, kompetanse og nettverk for å bli realisert til lønnsomme bedrifter. I dette tilfellet er stedet sjette etasje Trønderenergis Energihuset på Lerkendal i Trondheim.

Les også: Internasjonal gründerpris til orkdaling

- Må samarbeide

Watts up er et samarbeid mellom universitetets kommersialiseringsselskap, NTNU Accel AS og energikonsernet Trønderenergi. De kaller det en oppstartsfabrikk og kobler altså mangeårig kompetanse fra kraftbransjen opp til innovatører for fornybar energi.

- Energibransjen har en over hundre år lang historie. Vi nærmer oss en endring som også treffer andre bransjer. Vi skal drive med vannkraft i kanskje hundre år til, men det er nødvendig for oss å samarbeide med andre miljøer for å bygge en kultur for innovasjon, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold om prosjektet.

Foreløpig er det ingenting å si på interessen for Watts up: Tett i tett og skulder ved skulder, bokstavelig talt på det lille trappeområdet utenfor kontorfellesskapet, sto blant andre folk fra næringslivet, Enova, Investinor, NTNU, Trønderenergi og politikere for å få med seg åpningen.

NTNU Accel i samarbeid med Trønderenergi åpnet Norges første fornybarinkubator, Watts Up. Fra venstre Håkon Skar i NTNU Accel, NTNUs prorektor for nyskaping Johan Hustad, statsråd Tord Lien, konernsjef Ståle Gjersvold og forretningsutvikler Gøril Forbord i Trønderenergi.

Les også: Fra prat til penger for gründerbyen

Kundekobling

Og om kort tid flytter de første selskapene inn. Blant dem Odd Jostein Svendsli fra AIA Science AS som har sett seg ut hjørneplassen landskapsarealet. Han er daglig leder i et lite selskap som vil ta sin software for sanntidsanalyse av ressurs- og energibruk for å måle effekten av ulike miljøtiltak.

- Her skal jeg ha pc, telefon og tilgang på møterom. Og ikke minst tilgang på kunnskapen Trønderenergi sitter på. Håpet er å komme i kontakt med potensielle kunder som kan ta i bruk vår teknologi, sier han.

Realisering er også hva Roar Myhre er på jakt etter. Også han flytter inn i inkubatoren om kort tid. Hans selskap heter Romy Clima AS og har utviklet en energisparende klima- og varmegjennvinningsanlegg, uten den vanlige utedelen som man finner på dagens varmepumper.

- Jeg har veldig tro på dette prosjektet; det å komme inn i et miljø hvor alle tenker fornybar energi, hvor vi kan ha hundre prosent fokus på det vi skal jobbe med og i tillegg få bistand fra erfarne folk, sier Myhre.

Roar Myhre i Romy Clima AS flytter om kort tid inn i fornybarinkubatoren i toppetasjen i Energihuset på Lerkendal.

Les også: Seks grunner til å være litt klimaoptimist

Noen vil lykkes, andre ikke

Syv selskaper er klare og i alt skal det være plass til totalt 40 i denne inkubatoren.

- Målet er å fylle opp i løpet av 2017. Så skal vi også å ha utskiftninger etter hvert som selskaper enten lykkes og kan vokse andre steder, eller det viser seg at noen ikke lykkes av ulike årsaker, sier Gøril Forbord, forretningsutvikler og prosjektansvarlig i Trønderenergi.

Daglig leder for Watts up blir Haakon Skar i NTNU.

NTNU Accel i samarbeid med Trønderenergi åpnet Norges første fornybarinkubator, Watts Up. Fra venstre Håkon Skar i NTNU Accel, NTNUs prorektor for nyskaping Johan Hustad, statsråd Tord Lien, konernsjef Ståle Gjersvold og forretningsutvikler Gøril Forbord i Trønderenergi. Foto: Frank Lervik, Adresseavisen