- Den nye måleren sørger for å sende opplysninger om strømforbruk automatisk, så derfor slipper jeg å lese av strømmen, sier Bjørn Kringen.

Kringen eier et av om lag 300 hjem som har fått installert automatiske strømmålere, som en del av Trønderenergi sitt pilotprosjekt.

Den nye strømmåleren viser blant annet strømforbruk per time, noe Kringen synes er bra.

- Nå kan jeg mer nøyaktig se hvor mye strøm vi bruker, så her hjemme har det gått litt sport i å se hvor mye vi klarer å kutte forbruket vårt med.

Starter denne sommeren

- I løpet av våren vil vi installere rundt 4000 nye målere, slik at vi får ytterligere testet verdikjeden til systemet, sier Tore Wuttudal, kommunikasjonsrådgiver i Trønderenergi.

- Strømmåleren vil gi et en strømpris som er mer eksakt etter forbruket gjennom døgnet, men de fleste vil likevel oppleve at den totale strømprisen holder seg slik den er i dag.

Ifølge Wuttudal har Norges vassdrags- og energidirektorat bestemt at alle hjem i Norge skal ha automatiske strømmålere installert innen 1.1.2019.

- For Trønderenergi sin del tar vi sikte på full utrulling i løpet av sommeren 2017. Så i løpet av to år skal vi ha montert 145 000 nye målere i vårt konsesjonsområde.

Mellom 30 og 45 minutter

Wuttudal sier at selve installasjonen av ny måler tar mellom en halvtime og tre kvarter.

- Strømmen må nødvendigvis bli tatt et kvarters tid mens installasjonen pågår, men samtlige hjem vil få et kundebrev fra deres nettselskap med informasjon om tidspunkt god tid i forveien, sier han.

- Man vil få mulighet til å bekrefte tidspunkt, eller eventuelt endre tidspunkt hvis det er nødvendig.

Kan selge strøm til leverandører

I tillegg til å være med i pilotprosjektet, leker Kringen med tanken på å installere solcellepaneler.

- Jeg har 400 kvadratmeter med takstein som varmes opp av sola, og der kan jeg jo med fordel legge solcellepanel.

De nye strømmålerne styrer også det som måtte komme inn av strømproduksjon, slik at Kringen lettere har mulighet til å benytte seg av sin egenproduserte strøm, eller selge den til sin strømleverandør.

Nedadgående priser

- Det vil det jo innebære en kostnad ved å installere solcellepanel, men på sikt er det sannsynligvis lønnsomt. Særlig hvis strømprisen skulle skyte i været, sier Kringen.

Wuttudal forteller at man i fremtiden også kan bli i stand til å lagre egenprodusert strøm på batterier. Dermed kan eiere av solcellepanel i enda større grad forsørge sitt eget strømforbruk.

- Prisen på solcellepaneler er i dag nedadgående, mens teknologiens effektivitet er oppadgående, så jeg regner med at vi vil se mer av dette i fremtiden, sier Wuttudal.