Forkaster sin gamle løsning gjør også bankene i Eika-gruppen. I tillegg blir 15 selvstendige sparebanker med i samarbeidet om den nye betlingsløsningen, samt Sparebanken Møre.

Til sammen vil 106 nye banker få Vipps, som frem til nå har vært et DNB-produkt.

- Vipps skal i løpet av året være tilgjengelig på langt flere steder enn vi har sett til nå. Gjennom dette samarbeidet står vi bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med nordiske og internasjonale aktører, uttaler Rune Bjerke, konsernsjef i DNB o i en pressemelding.

Det var nettstedet e24.no som først omtalte nyheten. LES OGSÅ: Nå kan banken vippse deg et ekstra boliglån på fire minutter

- Ikke bortkastet

At Sparebank 1-alliansen nå velger Vipps som sin mobile betalingsløsning, betyr at de forkaster betalingstjenesten Mcash, som de har reklamert offensivt for tidligere og brukt betydelige ressurser for å utvikle.

Banksjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN sier i pressemeldingen at det var forvirrende for kundene å ha flere betalingsløsninger å forholde seg til.

Sparebank 1 SMNs konserndirektør for organisasjon og utvikling, Nelly Maske, utdyper.

- Det har ligget i kortene at vi ville få én norsk løsning. Man kan ikke betale med Mcash på Bunnpris, Vipps på Elkjøp og Mobilepay på Rema. Vi har brukt ressurser på å få Mcash best mulig, og har spesielt rettet oss inn mot lag, foreninger og bedriftsmarkedet. Dette er ikke bortkastet, fordi vi tar med oss kompetansen inn i det nye selskapet som Vipps skal administreres gjennom, sier Maske til Adresseavisen.

Mcash vil fortsatt være operativ i tiden fremover, men vil i løpet av året fases ut til fordel for Vipps. Maske har ikke noen dato for når Vipps tar over, men det kan bli rundt sommeren.'

Vipps inn i eget selskap

Til nå har Vipps vært en del av DNB-konsernet, men det legges nå inn i et frittstående selskap der DNB fortsatt vil være største eier, med 52 prosent av aksjene.

Sparebank 1-alliansen får 25 prosent eierskap, mens Eika-bankene vil sitte med 10 prosent. De resterende aksjene vil bli fordelt på de selvstendige bankene og Sparebanken Møre.

Det er eierandelen på 25 prosent Maske mener ikke hadde vært mulig å oppnå i det nye selskapet uten deres egen satsing på Mcash i forkant av omleggingen.

- Ingen mister jobben

Til tross for at Mcash skal avvikles, sier Maske at ingen i Sparebank 1-systemet vil miste jobben.

- Disse vil bli satt til andre oppgaver eller blir med i arbeidet med Vipps. Her i Trondheim har vi både hatt ansatte som har vært ambassadører for Mcash, egne Mcash-team og folk som har vært med på utviklingsbiten, sier Maske.

Vipps får kiosktjenester

At det var Vipps som skulle videreføres når bankene nå skal samarbeide om mobil betalingsløsning, var ifølge konserndirektør for privatmarked i Sparebank 1 SMN, Svein Tore Samdal, ganske naturlig.

- DNB var først ute og tok et solid grep om markedet for vennebetaling. Så solid av å vippse har blitt et verb. Men en del ting fra Mcash blir også tilgjengelig i Vipps om en stund. Dette gjelder blant annet muligheten til kioskbetaling i appen. Vipps er i ferd med å rulle ut en egen løsning på dette, ikke ulik den i Mcash, sier Samdal til Adresseavisen.

- En mye bedre løsning

En annen bank i Midt-Norge som nå får Vipps, er Eika-banken Melhusbanken. Fra før hadde banken Snapcash, en løsning med klare begrensninger. Blant annet kunne den kun brukes til å føre over penger mellom kunder som allerede var kunder i banken.

Banksjef Ragnar Torland er fornøyd med skiftet.

- Det er bedre for kunder og bankene med en felles løsning. Bankene i Norge har samarbeid om betalingsløsninger siden hullkortene kom for 50 år siden, sier Torland.

Mobilepay: Fortsetter konkurransen

Også Danske Bank har vært på offensiven for å kapre bankene som nå har valgt Vipps. Deres mobilbetalingstjeneste, Mobilepay, er også i ferd med å lagt til et eget selskap.

- Jeg vil gratulere Vipps med det de har fått til. Så har Mobilepay hatt ambisjon om å etablere felles standarder ikke bare i Norge, men på tvers av landegrensene i Norden. Her kan vi spille en viktig rolle fremover, sier Knut Anders Wangen, sjef for Mobilepay i Norge til Adresseavisen.

Han sier at Mobilepay vil fortsette konkurransen mot Vipps og andre aktører som tidligere.

- Vi kan fortsatt brukes av kundene fra alle norske banker og fra alle telefoner. Så lommebokløsningen fortsetter. Jeg tror at alle butikker kommer til å akseptere alle løsninger fremover. Så vil det være naturlig å opprette dialog med Vipps og fortsette dialogen med svenske Swish for å etablere en nordisk løsning, sier Wangen.