- Dette forslaget synes vi i To tårn bryggeri er supert, og det er noe bryggeriforeningen har jobbet for lenge. Bransjen fremelsker volum, og det betyr at det dessverre ofte er vanskelig å være små. Jeg tror en avgiftsreduksjon vil bidra til å fremme bredden i norsk bryggeribransje, sier Børge Barlindhaug som er gründer og daglig leder i To tårn bryggeri.

To tårn er et håndverksbryggeri som i fire har holdt til i det gamle sand- og vanntårnet på Marienborg i Trondheim.

For to år siden skrev Adresseavisen om mikrobryggeri-boom i Trøndelag, og meldte at i år skal To tårn selge øl for seks millioner kroner

Hjelp til gründere

Regjeringen har bedt skatteetaten om å utarbeide et høringsnotat, ut fra ønsket om å redusere alkoholavgiften på øl fra mikrobryggerier. Målet er imidlertid ikke å gi forbrukerne billigere lokalprodusert øl, understreker Finansdepartementet.

- Det er normalt dyrere å produsere øl i mindre volum, og jeg tviler sterkt på at avgiftslettelsen vil komme forbrukeren til gode i form av billigere lokalprodusert øl. Endringen er først og fremst en håndsrekning til gründerne, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til NTB.

Forslaget gjelder varer med en alkoholprosent på under 4,7, fra bryggerier som produserer mindre enn halv million liter øl i året.

Skaper arbeidsplasser

- Svært gledelig! Slik kommenterer Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, forslaget.

- Dette kan redde et hundretalls arbeidsplasser og skape mange nye. Det er mye mer kostbart å brygge øl i liten skala enn i stor. Dette ølet er ofte dobbelt så dyrt som «vanlig» øl og slik vil det fortsatt være. Lavere avgifter vil bli investert i arbeidskraft eller driftsmidler, sier Nome og dermed avviser også han at forslaget vil kunne føre til billigere øl.

- Bryggerne tar ut lite lønn og i tillegg til de betalte årsverkene har vi beregnet at det legges ned over hundre ubetalte årsverk i bryggeriene hvert år. Eierne selv, sammen med slekt og venner, jobber ofte gratis i håp om at det en dag skal bli lønnsomt, sier Nome i en pressemelding.

Tyner marginene

Også Monkey Brew som holder til i baren Taps på Bakklandet liker forslaget.

- En avgiftsreduksjon ønsker vi velkomment. Som små tyner vi marginene og dette vil gjøre det enklere å etablere seg, sier Jorg Solheim i Monkey Brew til Adresseavisen.

Foreløpig er det uklart hvor stort avgiftslettet skal bli. Skatteetaten har fått frist til 30. august for å komme med et utkast til et høringsnotat. Finansdepartementet tar sikte på å sende forslaget ut på høring i løpet av høsten slik at lavere avgifter kan innarbeides i statsbudsjettet for 2018.