Austegard fikk prisen under en seremoni på Lade Gaard mandag formiddag.

Hun står bak Stine Sofies Stiftelse som ble etablert i 2000 for å forbedre rettssikkerheten til voldsutsatte barn og deres pårørende.

I fjor åpnet også Stine Sofie Senteret, som er et mestrings- og læringssenter for voldsutsatte barn.

- Tøff dame med lidenskap

Odd Reitan sitter selv i juryen som deler ut prisen, og sier at Austegard er en person de har vurdert lenge.

- Hun er en tøff dame med lidenskap, som har viet sitt liv til denne saken. Det er sånne vi ønsker å sette pris på. Hun har et voldsomt engasjement, og det synes vi passer bra med denne prisen, sier han.

Austegard etablerte stiftelsen etter at datteren ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. I begrunnelsen for at hun får prisen pekes det på at hun har gitt en stemme til voldsutsatte barn og unge, og at hennes arbeid har bidratt til flere lovendringer.

«Du ønsker å ivareta rettsstillingen til de voldsutsatte og deres pårørende, men aller mest jobber du målrettet med å forebygge nettopp denne typen vold og overgrep fra å ramme våre mest sårbare i samfunnet», skriver juryen i begrunnelsen.

- Glede og giv

Dette er sjette gang Reitan deles ut prisen Årets Ladejarl. Prispengene gis av selskapet Reitangruppen, som har som «visjon om å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet».

Pristildelingen har tidligere kritisert for å være et pr-stunt, noe Reitan har avvist. Han sier at de opplever å ha lyktes med verdiprisen.

- De som har vunnet har gitt beskjed om at prisen har hjulpet dem, både med penger og selvtillit. Det er mulig de bare er høflige, men jeg føler at de mener det. Jeg føler at vi i disse årene har fått mye ut av det, både i form av glede og giv, sier han.