Forhandlingene med Norske Skogs aksjonærer og andre obligasjonseiere har pågått i flere måneder. Nå har konsernets største og viktigste kreditorer mistet tålmodigheten, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Norske Skog lanserer redningsplan

Tar kontroll i fabrikkene

Fem store fond har fått tidligere konsernsjef i Norske Skog, Sven Ombudstvedt, med seg når de nå går inn og overtar kontrollen i de syv fabrikkene til Norske Skog. I realiteten overtar de da kontrollen over alle verdiene i Norske Skog.

- Nå har det tatt såpass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke og nå har en prøvd alt mulig. Av hensyn til de operative virksomhetene i Norske Skog, så tiltrer nå de sikrede obligasjonseierne pantet og jeg settes inn i styret til Norske Skog as som styreleder for å hjelpe til at de syv fabrikkene drives videre uten problemer, sier tidligere Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt til DN.no.

- Aksjonærenes verdier nulles ut

Styremedlem i Norske Skog, Eilif Due fra Levanger, venter ennå på mer informasjon om kreditorenes overtakelse når Adresseavisen snakker med ham i 17.30-tiden tirsdag.

- Vi fikk først greie på dette for en time siden og får nok mer informasjon i løpet av kvelden. Men som jeg forstår situasjonen, er dette et utspill for å få en fortgang i refinansieringen av selskapet, sier Due som er styreleder i Allskog, samvirkeorganisasjonen for skogeierne i Midt- og Nord-Norge, og den eneste skogeierrepresentanten igjen i styret i Norske Skog etter ekstraordinær generalforsamling valgte nytt styre og styreleder Christer Sveaas 24. august.

- Ser det nå ut til at skogeierne spilles ut over sidelinjen?

- Det ser ut til at kreditorene ønsker videre drift i de norske virksomhetene. Så det betyr også at virkeforsyning, tømmerleveransene, vil gå som normalt. Men det betyr også at de som har aksjer i Norske Skog, som Allskog som eier én prosent, vil miste sine verdier når de nulles ut, sier Due.

Ombudstvedts comeback i Norske Skog blir som representant for långiverne og styreleder i det Nye Norske Skog, ifølge DN. Dette få måneder etter at Ombudstvedt i mai selv skapte overskrifter da han først solgte sine aksjer i selskapet, gikk ut mot kreditorene og fikk fortsatt tillit i styret for så å trakk seg som konsernsjef i mai i år.

Ifølge DN åpner kreditorene også for at Ombudstvedt kan ta en aktiv rolle i virksomheten om nødvendig.

Oslo Børs melder tirsdag ettermiddag at de stanser all handel med Norske Skog-aksjer i påvente av en kunngjøring fra selskapet.

Gruppen av obligasjonseiere inkluderer fondene Ocean Wood, Bluebay, Cyrus, Sampo og Blackstone. Det er disse som på vegne av kreditorgruppen overtar kontrollen i Norske Skog. Ifølge Ombudstvedts, er planen å etablere et nytt holdingselskap som vil eie alle aksjene i Norske Skog og selskapets syv fabrikker.

Les også: - Når alternativet er konkurs, så må man være realist

- Drift og utvikling

- Nå er långiverne klare til å gå inn og overta de syv fabrikkene, styre dem og tilføre likviditet. Vi ønsker at de operative enhetene skal få en helt annen balanse og gjeldssituasjon, slik at en kan fokusere på drift og utvikling av selskapet. Vi gjør disse grepene for å beskytte egne verdier og sikre at Norske Skog ikke forvitrer videre, sier Ombudstvedt til DN.

Han sier at løsningen ikke vil få følger for Norske Skog sine ansatte.

- Fabrikkene vil drives videre, men fabrikksjefene og de ansatte vil få et nytt styre å forholde seg til. Dette får ingen konsekvenser for de ansatte, sier Ombudstvedt.

Les også: Har stor tro på at fabrikken overleverer