Hvis forslaget ikke får støtte er det sannsynlig at selskapet enten vil  be om rettslige gjeldsforhandlinger eller slå seg selv konkurs, ifølge børsmeldingen fra selskapet.

OPPDATERT: Ifølge Dagens Næringsliv sier en representant for de usikrede obligasjonseierne at de allerede har avvist styrets forslag, og at de diskuterer internt hvordan de skal offentliggjøre sitt avslag og sin begrunnelse.

Forslaget innebærer blant annet at all usikret obligasjonsgjeld på rundt 500 millioner euro gjøres om til egenkapital i selskapet, og at utstedes et nytt lån til kreditorene som har pant i Norske Skogs papirfabrikker.

De gjenværende kravene fra de sikrede kreditorene vil bli gjort om til aksjer i selskapet, etter utstedelsen av det nye lånet.

Kutter seks mrd. i gjeld

Hvis forslaget blir gjennomført vil Norske Skogs bruttogjeld reduseres fra ni til tre milliarder kroner, og de årlige rentekostnadene vil reduseres fra rundt 600 millioner til rundt 200 millioner kroner.

Oslo Børs stanset onsdag ettermiddag handelen i Norske Skog-aksjen, i påvente av at selskapet skulle legge frem planen.

Da handelen ble åpnet igjen gjorde aksjekursen umiddelbart et byks oppover.

- Kan tiltre pantet

Ifølge Sveaas er dette de endelige betingelsene som komiteen for de pantesikrede kreditorene har signalisert at de vil støtte, og ifølge børsmeldingen har mer enn 65 prosent av de sikrede kreditorene sagt seg villig til å støtte forslaget.

De sikrede kreditorene har pant i Norske Skogs syv papirfabrikker, og har allerede satt inn tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt som styreleder i selskapet Norske Skog AS som fabrikkene ligger under.

«Dersom dette forslaget ikke lykkes, kan visse eiere av konsernets pantesikrede obligasjoner komme til å konkludere med at den eneste realistiske fremgangsmåten for dem vil være å tiltre pantet», skriver Norske Skog i børsmeldingen.

De vil bety at virksomheten og driften av konsernet overføres til nye eiere, ifølge selskapet.

Kommer bedre ut

Forslaget innebærer at de sikrede obligasjonseierne vil sitte igjen med 91 prosent av aksjene, de usikrede obligasjonseierne vil sitte igjen med 6,3 prosent, mens dagens aksjonærer vil sitte igjen med 2,7 prosent av aksjene i selskapet.

Det betyr at de usikrede kreditorene og dagens eiere vil sitte igjen med mer enn i forslaget som styres la frem 18. september.

Der ble det foreslått at de pantsikrede kreditorene skulle sitte igjen med 94 prosent av aksjene i Norske Skog, mens usikrede kreditorer og dagens aksjonærer skulle sitte igjen med henholdsvis fire og to prosent.

Kan øke eierandel

Styret vil også foreslå å utstede nye aksjer verdt til sammen rundt 500 millioner kroner, der de usikrede kreditorene og dagens eiere får fortrinnsrett til å tegne seg for aksjer verdt henholdsvis 300 millioner og 200 millioner kroner.

Det vil gi dem mulighet til å øke sin samlede eierandel fra ni til 28 prosent av selskapet.

Her kommer de to gruppene også bedre ut enn i styrets forrige forslag. Der ble det lagt opp til at de usikrede kreditorene og dagens eiere kunne øke sin eierandel fra seks til 23 prosent gjennom en slik aksjeutvidelse.

Det foreslås også å utstede tegningsretter for aksjer verdt inntil ti prosent av egenkapitalen for de som har deltatt i aksjeutvidelsen, gitt visse økonomiske betingelser innen 30. juni 2019.

- Det nye og omforente forslaget vil gi mer verdi til de usikrede obligasjonseierne og aksjonærene enn styrets forslag fra 18. september 2017. Selv om det nye forslaget vil medføre betydelige tap for obligasjonseierne og utvanning av aksjonærene, vil alle andre alternativ være dårligere for de usikrede obligasjonseierne og aksjonærene, sier Christen Sveaas i børsmeldingen.

Ny frist

Kreditorene får nå frist til torsdag 19. oktober klokken 17 med å akseptere forslaget, og en gjennomføring vil kreve både at et flertall av kreditorene og at kreditorer bak 75 prosent av gjeldens verdi støtter forslaget.

I tillegg vil det kreve støtte fra to tredeler av dagens eiere, noe som vil bli avgjort på en ekstraordinær generalforsamling.